Lech Walesa börtönbe küldené Jaroslaw Kaczynskit

2023. szeptember 01. 11:49

A Nobel-békedíjas politikus szerint ez nem lenne boszorkányüldözés.

2023. szeptember 01. 11:49
Donald Tusk, leader of the Polish Civic Platform (Platforma Obywatelska (PO) party (L) and Poland's former president Lech Walesa speak during an anti-government demonstration organized by the opposition in Warsaw on June 4, 2023.

Lech Walesa volt lengyel elnök szerint Jaroslaw Kaczynskinak börtönbe kell mennie, ha elbukja másfél hónap múlva a választást, mivel visszaélt a hatalmával – írta meg a Financial Times.

A Nobel-békedíjas politikus úgy fogalmazott, hogy

Kaczynkski „felszámolja a demokrácia bizonyos alapelemeit, mint a hatalmi ágak szétválasztását és a sajtószabadságot”.

Ezekért azonban felelősségre kell vonni, ha az ellenzék nyer. Hozzátette, hogy bármit is állít a kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS), ez nem boszorkányüldözés, hiszen csak akkor beszélhetünk boszorkányüldözésről, ha a vádak hamisak vagy túlzottak lennének, de jelen esetben rendelkezésre áll több bizonyíték is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen Donald Tusk és Lech Walesa: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bodzay
2023. szeptember 02. 15:25
Sajtószabadság, szólásszabadság, jogállamiság, demokrácia, bírói függetlenség, fasizmus, nácizmus, egyre képlékenyebb fogalmak a hatalmon nem lévők felelősségmentes oldalán. Ezeket nyújtják, csavarják, rágják hol így, hol úgy, érvek és átgondolt elképzelések helyett.
KBA98
2023. szeptember 01. 17:28
Az amúgy is meghülyült lengyeleknél már csak ez a csúcs f.. komcsi hiányzott!
P_F_Juli
2023. szeptember 01. 15:03
A lengyeleknél is "elmentek otthonról" az ellenzék soraiban, akárcsak idehaza. Ennyire nem kellene az amerikaiakat "majmolni". Ahogy a kommunistáknál és náciknál , ezeknél mindig elindul az őrület? Miféle demokrácia az, ahol egy volt kormányfőnek - ha a következő választást elbukja - vagy menekülnie kell, vagy börtönbe kerül? Ha legyőzni nem tudják, akkor lecsukják, ellehetetlenítik? Amíg Fleto "szabadon" fröcsöghet, nekünk is észhez kellene térnünk, és egyszer s mindenkorra eltüntetni a balfenéken úgy, hogy eszébe se jusson a visszatérés. Ő valóban visszaélt a hatalmával, mégpedig diktatórikus módon.
rasdi1
2023. szeptember 01. 13:14
Hagyjuk a "hatalmi ágak szétválasztása" lózungot. Szétválasztás és egymástól való függetlenség csak önálló legitimitás esetén állna fenn. De az általánosan elfogadott rendszerekben (nálunk is, lengyeleknél is) önálló legitimitása kizárólag a parlamentnek van, amelyik a legitimitását az országos választás során szerzi. Majd az így megválasztott országgyűlés (a törvényhozó hatalom legfelső képviselete) a "saját kebeléből" jelöli ki a végrehajtó hatalom (a kormányzat) legfelső képviseletét. És még külön "hab a tortán", hogy olykor a végrehajtó hatalom egyes képviselői (kormánytagok, esetleg felső szintű kormányzati hivatalnokok) országgyűlési képviselők, azaz a törvényhozó hatalom részesei is. Nesze Neked "szétválasztás" és "függetlenség egymástól". És ha ezek ténylegesen függetlenek is volnának egymástól, a különböző kormányzati bukásoknak nem volna velejárója a törvényhozó hatalom újraválasztása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!