Látszatvoks

2023. szeptember 13. 14:36

Példátlan módon az úgynevezett választók azt sem tudták, kire szavaznak.

2023. szeptember 13. 14:36
PUTYIN, Vlagyimir
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Hogy miért is nem akar Ukrajna Oroszország része lenni, ezt sok egyéb ok mellett a hétvégén, az oroszok által megszállt területeken tartott választás is magyarázza. Ugyan Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország még nem jutott észak-koreai magaslatokba, hiszen a voksoknak »csak« mintegy hetven százalékát szerezte meg, de közelítenek a phenjani viszonyok. A választáson ukrán közlések szerint részben olyanok indultak, akiknek semmi közük a politikához, érdemük csupán annyi, hogy mindent megtesznek, amit orosz elöljáróik mondanak nekik. A részvételre erőszakkal kényszerítették a megszállt területeken élőket. Vlagyimir Putyin tehát le sem tagadhatná KGB-s múltját és azt, hogy Sztálin nyomdokaiba lépne.

Moszkva azt igyekezett demonstrálni, mennyire ura a helyzetnek. Azt akarta üzenni a hazai közvéleménynek és a világnak, hogy lám, már annyira rózsás lett a helyzet Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában, azokon a területeken, amelyek előzőleg még Ukrajnához tartoztak, hogy már voksolást is rendezni lehet. Ez persze már ott megbukik, hogy az annektált területeken hadiállapot van érvényben. Putyin még májusban írt alá egy törvényt, amely választások megtartását teszi lehetővé azokon a területeken is, ahol statáriumot rendeltek el. Korábban az orosz törvények tiltották a választási kampányokat és a népszavazásokat ilyen körülmények között.

Igaz, a választás szó is erőteljes túlzás, hiszen csak azok a pártok indulhattak, amelyek az orosz állami dumában is képviseltetik magukat. Hab a tortán, hogy a helyi választási bizottság nem is tette közzé az induló jelöltek nevét, ahogy fogalmaztak, biztonsági okokból. Példátlan módon tehát az úgynevezett választók azt sem tudták, kire szavaznak.

A színházi előadással a Kreml ismételten megalázta azokat az ukránokat, akik az oroszok által annektált területeken rekedtek. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte a látszatvoksolás megtartását. Magyar illetékest azonban ezúttal sem fedezhettünk fel a nyilvánvaló jogtiprás ellen tiltakozók között.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszandr Kazakov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2023. szeptember 14. 14:00
"A választáson ukrán közlések szerint részben olyanok indultak, akiknek semmi közük a politikához, érdemük csupán annyi, hogy mindent megtesznek, amit orosz elöljáróik mondanak nekik." Nos, ez egy nagyon érdekes mondat. Különösen akkor válik azzá, ha behelyettesítjük az előző ukrán helyzetet. "A választáson indult Zelenszkij, akiknek semmi köze nem volt a politikához, érdeme csupán annyi, hogy mindent megtesz, amit amerikai elöljárói mondanak neki. Ugye, így mennyivel másként hangzik. És sajnos, így is igaz. Lehet, hogy az első verzió pedig nem az. Nem tudom.
mondeos
2023. szeptember 14. 08:51
Az USÁ-ban a nyilvánvalóan teljesen alkalmatlan, inkopetens Biden- re szavaztak. Napnál világosabb, hogy köze nincs az USA irányításához.Hogy pontosan kik kezében van a hatalom, kik döntenek,arról az USA állampolgárainak sincs semmi fogalma. Esetleg ezzel kapcsolatban hallhatnám a szerző úr véleményét?
Pernahajder
2023. szeptember 14. 07:50
Orbán most hogy káromkodhat, ő bezzeg kampányra szórta az ellopnivalót, pedig így is lehet... Hiába, kis ország, kis ész...
Málaga21
2023. szeptember 13. 22:05
Bezzeg az usa. Ott még a halottak is szavazhatnak. A túlvilágról is megjön a posta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!