Lánczi Tamás: A szlovák pártok igazából nem foglalkoznak a magyar emberek képviseletével

2023. szeptember 04. 22:41

„Az elmúlt évtizedben nem alakult jól a magyarok parlamenti képviselete Szlovákiában” – mondta a politológus.

2023. szeptember 04. 22:41

Lánczi Tamás politológus komoly esélyt lát arra, hogy a szlovákiai magyarokat képviselő Szövetség bejusson a pozsonyi törvényhozásba a szeptember végi előrehozott választásokon – olvasható a hirado.hu-n.
Az M1 csatornának hétfőn adott interjúban Lánczi Tamás azt mondta: 

az elmúlt évtizedben nem alakult jól a magyarok parlamenti képviselete Szlovákiában”. 

Helyi szinten még tűrhető állapotok vannak, de ez regionális szinten már nem mondható el, országos szinten pedig gyakorlatilag képviselet nélkül maradnak a magyarok” – tette hozzá.

Mi kedvezne a szlovákiai magyar kisebbségnek?

Elmondása szerint most viszont „komoly az esélye annak – nagyobb, mint az elmúlt 10 évben bármikor – , hogy a magyarokat képviselő Szövetség elérje az 5 százalékos küszöböt, és bejusson a pozsonyi törvényhozásba”.

Az lenne a legideálisabb, hogyha a magyar párt lehetne a mérleg nyelve, 

azaz a koalíciós többséghez szükséges mandátumokat a magyarok tudnák adni, ez ugyanis óriási mozgásteret és lehetőséget jelentene” – hangsúlyozta a szakértő. A politológus szerint a szlovák belpolitikában „teljes káosz van évek óta, sok kicsi párt harcol egymással, nincsenek domináns szereplők, és majdhogynem mindenki mindenkivel koalícióképes, ezért nehéz megmondani, hogy a választások után milyen politikai formáció alakul”.

Milyen kormányt látna szívesen Szlovákiában?

Lánczi Tamás a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok szempontjából azt tartaná jónak, ha olyan kormány alakulna Szlovákiában, 

amely alapvetően szemben áll a globalista törekvésekkel, fontosnak tartja a visegrádi együttműködést, valamint migrációellenes és békepárti. 

Ezt szerinte leginkább a Robert Fico-féle Irány párt képviseli most.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvélemény-kutatások alacsony részvételi arányt jósolnak, ami a magyarokat képviselő pártot segítheti. „Ha magyar szavazók aktívak, akkor szép eredményt tudnak elérni” – mondta.

Rámutatott: 

a magyar identitás megőrzését alapvetően magyarokra kell bízni, mert minden ígérettel ellentétben a szlovák pártok igazából nem foglalkoznak a magyar emberek képviseletével.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2023. szeptember 05. 12:49
Ember legyen a talpán aki egy kicsit is érteni akarja a szlovák belpolitikát. Egy ideje figyelem őket, de szerintem az égvilágon semmiről sem szól az egész, még csak a hatalomról sem. Inkább önszórakoztatás az egész - politikai maszturbáció.
pollip
2023. szeptember 05. 07:43
Hajrá! Ne csak szövetség legyen, hanem valódi összefogás, mozgósítás is!
Akitlosz
2023. szeptember 05. 01:32
"Lánczi Tamás: A szlovák pártok igazából nem foglalkoznak a magyar emberek képviseletével" A magyar pártok sem.
ipolypart2
2023. szeptember 04. 23:12
Remény.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!