Lánczi: A felvidéki magyar pártnak, jó esélye van rá, hogy bejusson a szlovák parlamentbe

2023. szeptember 10. 09:40

Szlovákiában politikailag kiábrándult állapot uralkodik, ezért várhatóan alacsony lesz a választási részvétel, ami jó lehetőséget kínál a magyaroknak.

2023. szeptember 10. 09:40

A várhatóan alacsony részvétel mellett a felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek van esélye arra, hogy bejusson a szlovákiai parlamentbe a szeptember 30-i előrehozott választáson – állapította meg Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Lánczi szerint sorsdöntő választás következik Szlovákiában, mert több mint egy évtized után újra van esély arra, hogy magyar képviselők legyenek Pozsonyban.

Hozzátette, hiába hangoztatja egyre több szlovák politikus, hogy majd ők képviselik a magyarok ügyét, az látszik, hogy a magyarok ügyét csak a magyarok képesek képviselni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A politológus úgy látja, Szlovákia apatikus, politikailag kiábrándult állapotban van, a szavazók szkeptikusak, várhatóan alacsony lesz a választási részvétel, ez pedig jó lehetőséget kínál a magyaroknak.

 

Kiemelte, a következő három hétben nagyon intenzív kampányt kell folytatnia a magyar pártnak hogy ezt az esélyét valóra is váltsa.

Arra a kérdésre, van-e esély arra, hogy koalíciós szerepet vállal a Szövetség, ha bejut a parlamentbe, illetve hogyan áll most a legesélyesebbnek tartott Smer, Robert Fico pártja, Lánczi Tamás kifejtette: nagyon sok párt indul, a szlovák választási rendszer pedig lehetőséget ad arra, hogy sok kicsi, nagyjából hasonló súlycsoportban versengő párt jusson be a törvényhozásba.

Elemzése szerint ezek közül a Smer emelkedik ki, mert Robert Fico a szlovákokat nagyon érdeklő, egyben elkeserítő témákat karolt fel, mint a gazdaság, a munkanélküliség, a reálbércsökkenés.

Hozzátette, az a furcsa helyzet állt elő, hogy bár a Smer baloldali párt, valójában a globalistákkal szemben áll, és véleménye szerint azért kap rengeteg támadást (a Szlovákiában is működő Soros-szervezektől is), mert nem akarja Szlovákiát alárendelni a globalista, internacionalista erőknek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor


 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zilizi Gábor
2023. szeptember 10. 15:55
Nem fognak bejutni. De ne legyen igazam!
Akitlosz
2023. szeptember 10. 14:32
A felvidéki magyar pártnak semennyi esélye sincsen arra, hogy bejusson a magyar nemzetgyűlésbe.
Sztrovacsek
2023. szeptember 10. 10:45
Én azért kíváncsi lennék hány felvidéki magyar szavaz majd nem magyar pártra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!