Üzent a Kreml: bíróság elé kell állítani az ukrán SS-veteránt, akit meghívtak a kanadai parlamentbe

2023. szeptember 27. 20:44

„Az ilyen bűncselekmények nem évülhetnek el” – fejtette ki Dmitrij Peszkov.

2023. szeptember 27. 20:44

A kanadai hatóságoknak kötelességük bíróság elé állítani vagy kiadni a náci Yaroslav Hunkát, akit meghívtak az ország parlamentjébe – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

A kanadai hatóságok kötelesek átadni az igazságszolgáltatásnak ezt a bűnözőt, vagy kiadni azoknak, akik átadják őt az igazságszolgáltatásnak” 

– tette hozzá. Azt mondta, a Kremlnek tudomása van arról, hogy Lengyelországban kezdeményezni fogják Hunka felelősségre vonását. „Nyilvánvaló, hogy az ilyen bűncselekmények itt nem évülhetnek el” – tette hozzá.   

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrán háborús hőst méltatott a kanadai házelnök – a gond csak annyi, hogy a Waffen-SS-ben szolgált

Kissé túlbuzgott Anthony Rota Zelenszkij látogatását követően.

Yaroslav Hunka, a Waffen SS Galícia hadosztályának veteránja a kanadai parlament alsóházának pénteki rendkívüli ülésére kapott meghívást, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatásával egy időben tartottak meg Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők ovációja közepette úgy mutatta be Anthony Rota házelnök, mint „az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháborúban”. Rota a történtek miatt néhány nap múlva lemondott. 

A kormánypárti frakcióvezető, Karina Gould azt mondta: a házelnök a kormány vagy az ukrán küldöttség előzetes tájékoztatása nélkül hívta meg a parlament két házának együttes ülésére a nácik oldalán harcoló egykori ukrán katonát, akivel a házelnök hivatala szerint Rota fia lépett kapcsolatba. A hivatal azt is megerősítette, hogy egyetlen más pártot vagy frakciót sem tájékoztatott a meghívásról. Peszkov szerint Zelenszkij azzal, hogy köszöntött egy fasisztát a kanadai parlamentben, ismét megerősítette, hogy 

a kijevi rezsim” pártolja a náci ideológiát.  

„Természetesen csak együttérezni tudunk azokkal, akik őrzik a fasizmus ellen harcoló ukrán veteránok, köztük Zelenszkij nagyapja emlékét” – jegyezte meg. A Kreml szóvivője nemzetközi reakciót sürgetett arra, hogy Hunkát felállva megtapsolták az ottawai törvényhozásban. 

(MTI)

Nyitókép: YouTube

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik