Kicsoda Rusztem Umerov, Ukrajna új védelmi minisztere?

2023. szeptember 04. 16:42

Krími tatár családból származik Ukrajna új védelmi minisztere. A volt üzletember 2019-ben került be az ukrán parlamentbe.

2023. szeptember 04. 16:42
President Zelensky announces Rustem Umerov as candidate for the new Defense Minister of Ukraine

Rusztem Umerov, aki Olekszij Reznyikovot váltja Ukrajna védelmi miniszteri posztján, már korábban is részt vett az oroszokkal való tárgyalásokon - írja a BBC

Például ő képviselte Ukrajnát a béketárgyalásokon az invázió elején. 

Ez azért is fontos a CNN szerint, mert a védelmi miniszter Ukrajna fő tárgyalópartnere a nyugati szövetségesekkel. A BBC leírása szerint fontos szerepet játszott a fogolycserékben, és részt vett az ukrán gabona fekete-tengeri áthaladásának biztosításáról szóló tárgyalásokon is.

A muszlim Umerov krími tatár családból származik, 1982-ben született Üzbegisztánban, ahová Sztálin deportálta a családját, majd gyermekként visszaköltözött a Krímbe, amikor engedélyezték a tatároknak a visszatérést. 

A krími tatárok deportálása a szovjet rendszer egyik legnagyobb bűne” 

– írta a Liga.net számára 2021-ben írt cikkében. 

Umerov közgazdászként végzett valamint egy pénzügyi mesterszakos diplomával is rendelkezik. 2013-ban megalapította az ASTEM befektetési céget, 2019-ben beválasztották az ukrán parlamentbe, később pedig az Állami Vagyonalap vezetője lett, amelynek célja, hogy befektetéseket hozzon az országba. 

Nyitókép: EPA/STR 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. szeptember 04. 23:12
Úgy tatár ez, ahogy kun béla kun volt.
Málaga21
2023. szeptember 04. 23:10
Látszik a csávón, hogy nem korrupt. Ááá. egy kicsit sem.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 04. 21:05
Üzbegisztánban született.. A szüleinek is tipikusan törökös nevük van. Mitől lett krími vajon? Na mindegy, Demszkyvel majd tudnak tyubetyejkát csereberélni.
Lisa
2023. szeptember 04. 20:36
Nincs ebben egy kis enyingi vér?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!