„Istenben bízunk” feliratok lesznek a tantermek falain

2023. szeptember 09. 13:18

Az állam igent mondott.

2023. szeptember 09. 13:18
Istenben a bizodalmunk USA

„In God We Trust”, azaz „Istenben a bizodalmunk” – a felirat (bizonyos szempontból meglepő módon) a világ egyik vezető valutája, az amerikai dollár sajátja. Az USA egyik tagállama azonban úgy döntött, hogy a lelket az ég felé orientáló mondatot a pénzzel még kevésbé foglalkozó gyermekeknek is figyelmébe ajánlja: Louisiana államban a jövőben minden iskolai tanterem falán megjelenik majd ez a mottó. 

Az Info Chrétienne című francia nyelvű lap cikkét szemléző zarándok.ma portál szerint John Bel Edwards kormányzó a közelmúltban látta el kézjegyével azt a törvényt, amely pontosan szabályozza az „In God We Trust” mottó megjelenítésének módját Louisiana állam valamennyi osztálytermében. Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos jelmondatát (1956 óta az) e szerint 

világosan és jól láthatóan kell elhelyezni a tantermek falain, 

sőt, még a minimálisan alkalmazandó méretét is rögzítik az augusztus első napjától hatályos jogszabályban. 

A híradásokban kiemelik: bár liberális hangok az állam és egyház szétválasztásának (egyébként a katolikus egyházból származó) elvére hivatkozva tiltakoznak a nemzeti mottó – s így a friss louisianai szabályozás – ellen, az valójában nem nevez meg egyetlen vallást sem, így bármely vallás és felekezet követői magukénak érezhetik, a törvény támogatói pedig egy „felsőbbrendű hatalom” elismeréseként magyarázzák a szabályozást. 

Nyitókép: Getty Images

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik