Il Giornale: Giorgia Meloninak az a szándéka, hogy megszilárdítsa a kapcsolatait Orbánnal

2023. szeptember 12. 11:41

A lap szerint a Fidesz EP-képviselői csoportja a jövőben esetleg bekerülhet a Konzervatívok és Reformerek frakciójába.

2023. szeptember 12. 11:41
Orbán Viktor; Meloni, Giorgia

Az európai parlamenti választásokig még kilenc hónap van hátra, de a többség már azon szövetségek felé fordul, amelyekről a közösségi intézmények új vezetői a júniusi szavazás után döntenek. Így nem véletlen, hogy négy nap leforgása alatt két jelentős esemény is zajlik a Budapest-Pontida tengelyen – közölte az Il Giornale print cikke.

Az első csütörtök reggel, amikor

Giorgia Meloni, olasz kormányfő a Duna-parton vesz részt a magyar kormány által szervezett Demográfiai Csúcson.

Többek között Novák Katalin, köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel fog felszólalni. Aztán Matteo Salvini (Északi Liga párt) a pontidai színpadon üdvözli majd a francia szélsőjobboldalinak tartott Marine Le Pent.

Az olasz kormány szándékai

Két nem véletlenszerű randevú, amelyek tökéletesen illusztrálják, hogy az európai játék már most is hatással van az olasz politikára. Úgy tűnik, Salvini meg akarja erősíteni a kapcsolatot a Nemzeti Tömörülés elnökével (aki Európában az Identitás és Demokrácia csoportban harcol az Északi Ligával és a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak párttal együtt), a miniszterelnöknek ehelyett

az a szándéka, hogy megszilárdítsa a kapcsolatot Orbánnal és a Fidesszel,

egy nacionalista párttal, amely az Európai Néppártból való kilépése után egyetlen politikai családhoz sem tartozik.

A lap ismertette, hogy nagy az egyetértés sok kérdésben, az egyetlen nagy különbség Kijev feltétlen támogatása az Oroszországgal vívott háborúban – Budapestnek nem igazán ért ezzel egyet. Meloni és Orbán megbeszéléseit illetően elgondolkodhatunk azon is, hogy a Fidesz EP képviselői csoportja a jövőben esetleg bekerülhet a Konzervatívok és Reformerek frakciójába, amelynek tagja Meloni pártja is, az Olaszország Fivérei. Orbán az Európai Néppártban nem hagyott jó emléket, sem a 2021-es zajos szakítás előtt, sem utána.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. szeptember 13. 17:22
A Meloninak több esze van annál,hogy lejárassa magát a csüngőhasúval…:)
balbako_
2023. szeptember 12. 17:39
Meloni nem önjáró, mint Orbán. A gazdasága bármikor bedőlhet, ha a németek morcosak és az EU is a torkának tartja a kést. Ezért próbál lavírozni, de Orbán felé elmegy a falig.
Robi54
2023. szeptember 12. 15:05
Az európai néppárt egy pöcegödör.
polárüveg
2023. szeptember 12. 14:45
Régi trükk a nyugati vélemény agitátor propagandistáktól: Patrióta = nacionalista = náci = antiszemita fasiszta. Hát egy antiszemita fasiszta rendszer ellen már csak fel kell lépni! Így seprűzik ki a patriótákat a köztérből. Ügyes! Melonit megfogták az adóssággal. A jó fát azonban a gyümölcseiről lehet megismerni. Mi változott Itáliában, mire van szándék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!