Horogkeresztet festettek a temesvári zsinagóga falára

2023. szeptember 23. 07:25

A román rendőrség nyomozást indított.

2023. szeptember 23. 07:25

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári gyárvárosi zsinagóga falára, a román rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben – írta pénteken a Tion.ro. A Temes megyei hírportál beszámolója szerint az ismeretlen elkövetők horogkeresztet rajzoltak, illetve 

a „Zsidók haza!” kifejezést írták románul a bánsági város zsinagógájának homlokzatára, 

utóbbiban a zsidókra a pejoratív „jidani” kifejezést használták. A Temes megyei rendőrség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított az ügyben. Az incidensre Luciana Friedmann, a Temesvári Zsidó Hitközség vezetője hívta fel a figyelmet, hozzátéve: eltávolítják a műemlék épületről a feliratokat. 

 

Letöröljük, és reméljük, többé nem fordul elő” 

 

– idézte a hitközség vezetőjét a Tion. Luciana Friedmann úgy értékelt, hogy ez a megnyilvánulás nem jellemző Temesvárra. Úgy vélte, a bánsági városra inkább találó a tavaly felújított várnegyedi zsinagógában csütörtök este tartott „SIDY THAL a schtikl” című előadás békés közönsége. A temesvári származású Thomas Perle darabja – melyet a német színház vitt színre – megtörtént eseményből merített ihletet: 1938-ban Sidy Thal zsidó művésznő temesvári előadásán két kézigránát robbant fel, négy ember halálát és hetven sebesülését okozva.   

A dokumentarista színházi előadás részletét a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként adták elő. A kulturális főváros címre benyújtott pályázatban épp a bánsági város multikulturális jellegét, toleranciáját hangsúlyozták a kezdeményezők. A mintegy 250 ezer lakosú Temesváron a legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint 111-en vallották magukat zsidó nemzetiségűnek.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2023. szeptember 23. 20:23
Hát, igen. Valamiben tényleg lehagytak minket az oláhok. :-) Nem is fogjuk őket utolérni.
alexandrosz-2
2023. szeptember 23. 11:57
A mandiner cuckoldkonzi zsidai beszartak. Ijedtükben túptolják a cionista fost.
nyúlgerinc
2023. szeptember 23. 11:00
A román zsiráfok voltak. Kell maguk ellen hangolni a közhangulatot.
zatoicsi
2023. szeptember 23. 10:14
Bezzegrománia. Pedig Fegyőr idejár gazsulálni a bocskoros kecskebaszóknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!