Hoppá: Gripeneket vethetnek be Ukrajnában

2023. szeptember 18. 16:36

Svédország fontolgatja, hogy JAS 39 Gripen vadászbombázókat küld Ukrajnába.

2023. szeptember 18. 16:36
Swedish Air Force Saab JAS 39 Gripen jetfighters take part in the NATO exercise as part of the NATO Air Policing mission, in Alliance members’ sovereign airspace on July 4, 2023.

A svédek szerint a Gripenek nagyon hasznosak lehetnek Ukrajnának a háborúban, ugyanis azokat pontosan ilyen háborús helyzetre fejlesztették ki. 

Svédország régóta tart egy esetleges támadástól az egykori Szovjetunió felől, ezért már évtizedek óta a légierő megerősítésén dolgoznak, aminek egyik legfontosabb eleme a kis földterületen is könnyen fel- és leszálló Gripen vadászgép, amelyet egyszerű újrafegyverezni és feltölteni üzemanyaggal. 

Az egyszerű kiszolgálás és a rövid újratöltési idő az ukránoknak is nagyon hasznos lenne a jelenlegi háborúban. Ráadásul kisebb méretük miatt az ellenség is nehezebben szúrja ki ezeket a vadászgépeket.

Svédország számára is előnyös lehet ez az üzlet, hiszen az ukránok legalább egy részükért fizetnének, és az is kiderülne, mire képesek a gépek valódi harci helyzetben.

Első körben 16-18 repülőgép átadásáról lenne szó, ami azért érzékenyen érintené az ország védelmi képességeit, mivel a svéd légierő jelenleg a Gripen C/D változatából 98 darabbal rendelkezik – írja az Infostart.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2023. szeptember 27. 16:35
Úgy néz ki, hogy a Nyugat a klímaváltozás kapcsán a felmelegedést az atomtéllel akarja ellensúlyozni.
Vén Csataló
2023. szeptember 19. 00:58
Támogatom. Ha már úgyis háború van, legalább annyit profitáljunk belőle, hogy lássuk, mit tud a madár harci körülmények között.
drgretagrunberg
2023. szeptember 18. 22:55
Pár magyar gépet kaphatnának, a mieink már úgyis öregek.
blanconegro
2023. szeptember 18. 19:57
És akkor ennyit a NATO-tagságról. Ugye, kedves hülye barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!