George Floyd öröksége: ismét több mint 60 anarchista ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban

2023. szeptember 06. 06:23

Erőszakkal léptek fel a hatóság ellen, gyújtogattak, tomboltak, most terrorizmussal vádolják őket.

2023. szeptember 06. 06:23

Rendőrség elleni erőszakos fellépés miatt egy radikális mozgalom 61 tagja ellen emeltek vádat Georgia államban – derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott bírósági iratokból. A magát Stop Cop City-nek nevező mozgalom megvádolt tagjait az ügyészség militáns anarchistaként írta le. 

A szervezet az Egyesült Államokat elborító 2020 nyári, faji indíttatású tüntetések nyomán jött létre, 

és a hozzá csatlakozók erőszakos cselekményeket követtek el. A vádirat szerint a csoport tagjai bűnszervezetben követték el a terhükre rótt bűntetteket, ami súlyosbító tényezőnek számít.

A Stop Cop City mozgalom eredetileg azért jött létre, hogy megakadályozza egy rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont felépítését Atlanta körzetében. Az aktivisták szerint a létesítmény tovább erősíti a rendőrséget, az építkezés pedig környezetterheléssel jár. A vádirat számos esetet részletez, amikor a lazán szerveződő mozgalom tagjai bűncselekményeket követtek el. 

Megemlíti egy rendőrautó felgyújtását idén januárban, valamint a hatóság elleni erőszakos fellépést az építkezési területen, amikor 150 maszkos tiltakozó felgyújtotta az építési eszközöket is, majd egy közeli zenei fesztivál közönségében elvegyülve próbált eltűnni. A militáns anarchista szervezet tagjai közül többen már őrizetben vannak többek között belföldi terrorizmus vádjával. 2020 nyarán a George Floyd halála után kibontakozó tiltakozáshullám az Egyesült Államok több nagyvárosában vált erőszakossá, 

a tüntetéseken pedig visszatérő követelés volt a rendőrség forrásainak megvonása.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig
 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. szeptember 06. 16:26
Szóval a bűnöző néger új világot hozott létre? Ezért a szarfaszúért térdel a magyar focista?
Karbantartó9
2023. szeptember 06. 09:46
Igazából 60ezer ellen kellene, mind kommunista felforgató, anarchista gazemeber, nácikat szégyenítő erőszakossággal. Példás büntetést nekik!
Beszélgető
2023. szeptember 06. 08:09
A józanodás jele, ha a flojd híveket beskatulyázzák! Rohadjanak a böriben 20-25 évet. MIND!
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 06. 08:04
Az USA megvalósítja a totális demokratikus diktatúrát, ahol az egyetértés nem csak jog, de egyben kötelesség is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!