Franciaország a magyar álláspont mellett: Macronék az Európai Unió bővítését szorgalmazzák

2023. szeptember 10. 07:50

A franciák szerint Oroszország célja az EU meggyengítése.

2023. szeptember 10. 07:50

Hatalmas bővítés előtt áll az Európai Unió, 2030-ig akár nyolc taggal is bővülhet a szervezet. A francia Európa-ügyi miniszter, Laurence Boone azt nyilatkozta, szerintük egyértelmű üzenetet kell küldeni a tagjelölteknek a csatlakozási kilátásokról és mihamarabb bővíteni kell az uniót, csak így vehetik fel a harcot Oroszországgal szemben.

Laurence Boone a Politicónak azt nyilatkozta, több jelenlegi tagjelöltet is célba vett Oroszország, és igyekszik meggátolni csatlakozásukat az EU-hoz. Hozzátette, az orosz elnök célja az Európai Unió meggyengítése, ezért az EU-nak támogatnia kell a jelölteket abban, „hogy szuverenitásuk tiszteletben tartása mellett a lehető legerélyesebben vegyék fel a harcot” az orosz befolyással szemben.

Korábban a magyar bővítésért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér is arról beszélt, elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen lassan haladnak a bővítési folyamatok.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

 

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. szeptember 10. 13:52
Szélkakas franciák szava..........na hagyjuk
Csendesgyöngy
2023. szeptember 10. 10:25
Oroszország démonizálása nagyon régóta zajlik. Első a NATO volt. A NATO első főtitkárának, Lord Ismay-nek tulajdonított mondás szerint a NATO-t hármas céllal hozták létre: "az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartani”. Ismay szintén a NATO-bővítés híve volt, mondván, hogy a NATO-nak "növekednie kell, amíg az egész szabad világ egy esernyő alá nem kerül". A Varsói Szerződés hatályba lépése előtt azonban ellenezte a Szovjetunió által 1954-ben benyújtott NATO-csatlakozási kérelmet, mondván, hogy „a szovjet NATO-csatlakozási kérés olyan, mint egy megbánó betörő, aki csatlakozást kér a rendőrségre", ezzel nyilvánvalóvá téve, hogy a NATO-szövetség ("a rendőrség") a Szovjetunió ellen irányult. A NATO hivatalos honlapján olvasható, hogy „a kérelem próbára tette a NATO új tagok felvételére való hajlandóságának határait”. Mindenkinek legyen világos, hogy az EU szóról szóra az amerikai érdekeket tartja szem előtt.
Sztrovacsek
2023. szeptember 10. 10:15
A bővítés fontosságát természetesen mindenki hangoztatja különböző politikai nyilatkozatokban, de a valóságban senki nem tesz ezért egyetlen lépést sem.
Sztrovacsek
2023. szeptember 10. 10:11
Bővítés egyelőre nem lesz. Először is a mostani tagoknak kellene egységesebb álláspontot képviselni - de hát 27 ország hülye gyerekeit nem könnyű közös nevezőre hangolni - másodszor meg az EU nem fog ugyanabba a szarba még egyszer belelépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!