Financial Times: Ukrajna változtatna kisebbségi törvényein az EU-csatlakozás érdekében

2023. szeptember 13. 08:37

Úgy tűnik, elérheti céljait a magyar kormány a magyar kisebbséget sújtó elnyomó jogszabályok megváltoztatásával.

2023. szeptember 13. 08:37

A Financial Times arról ír, hogy Ukrajna hajlandó változtatni a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényein, különösen a kisebbségi nyelveken, például a magyaron, folyó középfokú oktatással kapcsolatban, hogy előmozdítsa az EUcsatlakozási tárgyalásokat – közölte Olga Stefanishyna miniszterelnök-helyettes. A kisebbségi jogok, különösen 

a nyelvoktatás kérdése jelentős akadállyá vált Ukrajna hivatalos uniós csatlakozási tárgyalásai előtt, mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnök vétóval „fenyegetőzött”, 

írják.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzáteszik: Ukrajna kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett Magyarországgal és Romániával az ukrán és a kisebbségi nyelvoktatás egyensúlyának a középiskolákban történő rendezéséről. Stefanishyna hangsúlyozta, hogy meg kell találni az egyensúlyt, és biztosítani kell, hogy a kisebbségi ukránok elegendő ukrán nyelvű oktatásban részesüljenek ahhoz, hogy a kisebbségi területeken kívül további lehetőségeket tudjanak megragadni.

Az EU a tagsági tárgyalások megkezdése előtt hét reformkövetelményt határozott meg Ukrajnának, amelyek között a kisebbségi jogok is szerepelnek. Az aggodalmak ellenére, írják, hogy 

Orbán Viktor az oktatás kérdését „ürügyként használhatja fel a csatlakozási tárgyalások blokkolására”

Stefanishyna bizakodását fejezte ki, hogy az EU nem fogja késleltetni a folyamatot ebben a kérdésben.

Az Európai Bizottság már értékelte Ukrajna előrehaladását a hét kritérium közül kettő, köztük a médiaszabadság és az igazságügyi reform terén. Az elkövetkező hónapokban értékelni fogja a fennmaradó referenciaértékek – a korrupcióellenes reformok, a pénzmosás elleni szabályok, az oligarchák elleni törvények és az alkotmánybíróság reformja – terén elért eredményeket, írja a lap.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. szeptember 13. 11:57
A magyar középiskolai nyelvoktatás rendezése igencsak kevés, szinte alamizsna. Az őshonos (1100 éve ott élő) magyarok nemzeti szimbólumainak használata, magyar nyelvű letépett feliratok visszaállítása, a meggyalázott történelmi műemlékek helyreállírása (Munkács - Turul, Verecke, stb.), szabad nyelvhasználat utcán, iskolában, hivatalokban, magyar intézményekből erőszakkal leváltott vezetők, tanárok visszaállítása. Vegye észre Ukrajna, hogy súlyosan megsértette az őshonos magyar nemzetiség jogait, tehát ismerje el a diszkriminatív és nacionalista nemzetiségi politikáját és amiatt kérjen bocsánatot az 1100 éve ott élő magyaroktól.
za-firka
2023. szeptember 13. 11:57
Nem a csatlakozás érdekében kell változtatniuk, hanem a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása miatt. Hol van ilyenkor a szokásos nyugati retorika???
Agricola
2023. szeptember 13. 11:00
"A Financial Times szerint a módosítás Orbán Viktornak nem érdeke, mert a mostani helyzetet ürügyként használhatja fel Ukrajna csatlakozási tárgyalásai elleni vétóhoz." Ebből viszont az következne, hogy Ukrajnának érdeke lett volna már régóta, hogy a kisebbségi jogok kérdését rendezzék. Mégis-mégis furcsa egy dolog, hogy ettől Ukrajna makacsul elzárkózott. A Financial Times nyakatekert érvelése szerint Ukrajna eddig azt tette, ami neki nem érdeke, hanem Orbán Viktor érdeke volna. Karinthy Frigyes ezt írta egykor: "Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát."
tikkadt-szocske
2023. szeptember 13. 10:52
Ha a gané törvényüket megváltoztatják ( mindegy, úgysem tartják be ) akkor az EU a keblére öleli ezeket a szarháziakat. Így gondolkodnak hoholék. Remélhetőleg tévednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!