Ferenc pápa „nagy Oroszország-anyáról” beszél, Podoljak cserébe oroszbarátnak és megbízhatatlannak nevezi – mi folyik itt?

2023. szeptember 16. 20:18

Jelenleg az az alapelv, hogy az oroszok mindig a rosszak, és aki ezt nem fogadja el, az már eleve elfogult. Az egyházfő számára azonban ez a kisszerű gondolkodásmód idegen. Ungváry Zsolt írása.

2023. szeptember 16. 20:18
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

Szinte nevetséges feltenni a kérdést, de korunkban megszoktuk, hogy a legnyilvánvalóbb dolgok sem egyértelműek.

Tehát: jó dolog-e a béke? 

A két világháború óta az európai ember tudja, hogy a háború borzalmas. A legrosszabb, ami történhet. (Korábban nem feltétlenül volt ez így, a lovagi csetepatékat, a keresztes hadjáratokat, Itáliában a szomszéd várossal – vagy akár csak a szomszéd kerülettel – vívott csatákat férfias lelkesedéssel várták és fogadták, még az 1914-es hadüzenetek után is „Éljen a háború!” feliratú táblákkal vonultak az utcákra.)

Az elmúlt száz év tapasztalata – a tömegpusztító fegyverek megjelenése és a civil lakosság felmérhetetlen szenvedése – nyomán épeszű ember nem üdvözölheti a háborút.

Mégis úgy tűnik, az európai politikában talán csak két olyan vezető van, akik szóval és tettel is próbálja előmozdítani a béke ügyét.

Az egyik egy közepes nagyságú EU-s tagállam miniszterelnöke, a másiknak tényleges hatalma nincs, de spirituális ereje és ebből fakadó befolyása jelentős.

Amikor tavasszal nálunk járt Ferenc pápa, nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett békemissziójához számít Magyarország közreműködésére. Többek között szívélyesen elbeszélgetett – ráadásul anyanyelvén, spanyolul, ami különösen fontos volt számára – a köztársasági elnökkel, akinek három héttel ezelőtti kijevi, majd a rögtön ezt követő vatikáni látogatását nehéz lenne ettől elválasztani.

Mielőtt azonban túlságosan nagy reményeket fűznénk Ferenc pápa ténykedéséhez, az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak lehűtötte a kedélyeket: szerinte Ferenc pápa nem közvetíthet az ukrajnai háború lezárásában, mert oroszbarát.

Ezt is ajánljuk a témában

Podoljak szerint Ferenc pápa oroszbarát és megbízhatatlan, így nem közvetíthet a békéért

Az ukrán tanácsadó megmondta. Slussz, passz.

Szeretjük a leegyszerűsítéseket, és a politika erre rájátszik. Jelenleg azt az axiómát állították fel megfelelő körökben, hogy az oroszok mindig a rosszak, és aki ezt nem fogadja el, az már eleve elfogult. A pápa számára azonban ez a kisszerű, gyorsan változó aktuális érdekek szerint megfogalmazott gondolkodásmód idegen. 

Ő nagyobb léptékben számol.

Amikor tehát azt mondja az orosz fiataloknak, hogy „Önök a nagy Oroszország örökösei: a szentek, a királyok nagy Oroszországa, Nagy Péter és II. Katalin nagy Oroszországa, a nagy, felvilágosult orosz birodalom, a nagy kultúra és a nagy emberség örökösei”, akkor nem az történik, hogy hirtelen átment Putyin-csicskába, hanem

tisztában van a többszázmilliós ortodox kereszténység jelentőségével, történelmi szerepével; a fatimai látnokok Oroszországra vonatkozó jóslataival, az iszlám hódítással elrabolt Bizánc örökségének hordozásával.

Oroszország nemcsak Paszkievics, Vorosilov vagy akár Putyin, hanem Andrej Rubljov és Tolsztoj is. A pápa messzebb lát térben, időben, de leginkább több dimenziót észlel, mint a politikusok. És miközben a keleti szlávokat naggyá tevő cárok örökségét említi, nem mulasztja el hozzátenni: legyenek „a béke művészei” és „vessenek magokat a megbékéléshez”. 

Ferencnek a napi perpatvarokon túlmutató megszólalása tehát remek ürügyül szolgált az ukrán vezetésnek, hogy a pillanatnyilag talán legfajsúlyosabb szereplőt kizárják a potenciális békeszerzők közül.

Aki nincs velük, az ellenük van, aki nem elfogult az ukránok felé, az szükségképpen elfogult az oroszokkal.

Tárgyilagos alakot így nem lehet felmutatni, vagyis esély sem maradhat a béketárgyalásokra.

Az ukrán akarat mögött megbúvó nyugati akarat már ugyanígy elgáncsolta az I. világháború idején IV. Károly béketapogatózásait; a másodikban pedig a casablancai konferencián 1943 januárjában a feltétel nélküli megadásig folytatott harcról létrejött megegyezés zárta el a lehetőségét bármilyen fegyvernyugvásnak.

Ferenc pápa többször kinyilvánította, mennyire együttérez a szenvedőkkel és elítél minden, különösen a gyerekeket érintő erőszakot. Szeptember 6-án például az ukrán görögkatolikus egyház szinódusának püspökeivel folytatott hosszas megbeszélésén is megerősítette, hogy „fájdalmas számára a tehetetlenség a háborúval szemben, amely ördögi dolog, pusztítani akar”. 

A média különböző szűrőin és erre szerződött manipulátorok jól megrágott és kiforgatott elemzésein keresztül hozzánk eljutó üzenetekből nehéz kihámozni a valóságot.

Ferenc pápáról nekünk is rengeteg fals információnk volt egészen addig, míg színről színre nem láttuk és hallottuk, amint genderről, családtámogatásról vagy békéről ugyanazon a hangon beszél, ahogyan a hazai kormányzat és a vele szimpatizálók.

Ezt is ajánljuk a témában

Össztűz zúdult a pápára, aki azt üzente az orosz fiataloknak: ragaszkodjanak a „nagy birodalom” örökségéhez!

„Soha ne adjátok fel ezt az örökséget, ti a nagy Oroszország-anya örökösei vagytok, haladjatok vele előre” – fogalmazott a Szentatya.

Amíg tehát a világpolitika kártyáit keverők, mit sem törődve az emberi élettel és nemzetek sorsával, saját érdekeik szerint alakítgatják és tálalják az eseményeket, a római pápa – hiszen nem is tehet mást – igyekszik a szenvedést és a pusztítást távol tartani. Különböző eszközökkel dolgoznak, az erről hozzánk eljutó információk hiányosak, pontatlanok és gyakran tévesek, de bízzunk az ösztöneinkben, a hitünkben. Amit természetes ésszel gondolunk erről az egészről, valószínűleg az a helyes. 

És mivel az a helyes, jó eséllyel a pápa is azt gondolja.

(Nyitókép: Tiziana FABI / AFP)

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik