Össztűz zúdult a pápára, aki azt üzente az orosz fiataloknak: ragaszkodjanak a „nagy birodalom” örökségéhez!

2023. augusztus 28. 21:03

„Soha ne adjátok fel ezt az örökséget, ti a nagy Oroszország-anya örökösei vagytok, haladjatok vele előre” – fogalmazott a Szentatya.

2023. augusztus 28. 21:03

Ferenc pápa össztűz alá került, miután arra biztatta az orosz fiatalokat, hogy ne mondjanak le „örökségükről” mint a „nagy, felvilágosult orosz birodalom” örökösei – számolt be a Politico.

 

Soha ne adjátok fel ezt az örökséget, ti a nagy Oroszország-anya örökösei vagytok, haladjatok vele előre” 

 

– mondta Ferenc pápa a katolikus fiatalok pénteki szentpétervári összoroszországi találkozójára egybegyűlt fiataloknak. A cikk szerint a beszéd során a pápa megidézte I. Péter és II. Katalin egykori orosz császárokat is, két uralkodót, akik kulcsszerepet játszottak Oroszország európai hódításainak kiterjesztésében, és akiket az orosz imperializmus szimbólumaként ismernek.

 „Legyetek a béke művészei” 

„Önök a nagy Oroszország örökösei: a szentek, a királyok nagy Oroszországa, Nagy Péter és II. Katalin nagy Oroszországa, a nagy, felvilágosult orosz birodalom, a nagy kultúra és a nagy emberség örökösei” – mondta. A megjegyzések felháborodást váltottak ki az interneten, 

 

sokan bírálták a pápa döntését, hogy Oroszország imperialista múltját dicséri, 

 

különösen a Kreml Ukrajnában zajló háborúját figyelembe véve. A Vatikán által online közzétett beszédének további részében azonban a pápa azt üzeni az orosz fiataloknak, hogy legyenek „a béke művészei” és „vessenek magokat a megbékéléshez”.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

 

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik