Faji diszkrimináció miatt menekült Észak-Koreába, de onnan is kutasították az amerikai katonát

2023. szeptember 27. 19:37

Travis King az Egyesült Államok hatóságai őrizetébe került.

2023. szeptember 27. 19:37
null

 Az Egyesült Államok hatóságai őrizetébe került a két hónapja Észak-Koreába dezertáló, majd onnan kiutasított Travis King amerikai közlegény – közölték szerdán amerikai tisztségviselők.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint a férfit Kínában adták át az amerikai hatóságoknak. A közlegényt fogadó amerikai diplomaták beszámolóira hivatkozva azt mondták, hogy King láthatólag jó egészségben volt és „nagyon boldog” volt, hogy hazatérhet. Hozzátették, hogy a férfinak Észak-Koreából történt elengedését követően alkalma volt beszélnie családjával is. A tisztségviselők szerint intenzív diplomáciai erőfeszítések előzték meg King elengedését. 

Hangsúlyozták egyben, hogy nem tettek engedményeket a kommunista államnak Kingért cserébe.

Az illetékesek egyike megjegyezte, ez az incidens bizonyítja, hogy mennyire fontos és eredményes lehet a kommunikációs csatornák nyitva tartása még akkor is, ha feszült a kapcsolat. Kiemelte, hogy Washington készen áll a további – lehetségesnek ígérkező – diplomáciára. A tájékoztatás szerint svéd tisztségviselők vették át Kinget Észak-Koreában és vitték át a határon Kínába. Az amerikai illetékesek köszönetüket fejezték ki Kínának és Svédországnak is a közreműködésükért. 

Az észak-koreai KCNA hírügynökség szerdán jelentette be, hogy Kinget, aki júliusban illegálisan lépett be a kommunista országba, kiutasítják. 

A 23 éves amerikai katona július 18-án lépte át az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) határát. A KCNA közlése szerint a hatóságok befejezték a kihallgatását, amelynek során King elismerte, hogy illegálisan hatolt be Észak-Koreába, és ezt azzal indokolta, hogy „csalódott az amerikai erőkben az ott tapasztalható embertelen bánásmód és faji megkülönböztetés miatt”. Kingnek, aki megtagadta a pénzbírság megfizetését egy rendőrautó megrongálásáért Szöulban, egy dél-koreai fogdában eltöltött büntetés után vissza kellett volna térnie az Egyesült Államokba, hogy további fegyelmi intézkedésekkel nézzen szembe. Ahelyett azonban, hogy felszállt volna az Egyesült Államokba tartó repülőgépre, egy határ menti faluba látogató turistacsoporthoz csatlakozott, és a csoporttól elszakadva átszökött Észak-Koreába.

Ezt is ajánljuk a témában

Észak-Korea állítja: a rasszizmus elől szökött át hozzájuk az amerikai katona

A 23 éves Travis King nevű férfi még július 18-án, egy vezetett túra alkalmával szaladt át a két Koreát elválasztó zónán.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik