F-16-osok érkeztek Romániába, nem is akárhonnan

2023. szeptember 22. 18:41

Jens Stoltenberg üdvözölte a döntést.

2023. szeptember 22. 18:41
Air Force F-16 fighter jets take part in the annual military parade in commemoration for the Day of the Glories of the Army, a tradition within the Independence Day holidays, at the O'Higgins Park in Santiago, on September 19, 2023.

Az Egyesült Államok Európában állomásozó légierejének további négy F-16-os harci repülőgépe és egy újabb, száztagú különítménye érkezett pénteken Romániába – tudatta a román védelmi minisztérium.

Az amerikai repülőgépek a fővárost a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó Duna-hídja mellett található Borcea légitámaszpontra érkeztek, ahol – a román hatóságok korábbi bejelentése szerint –

a NATO, valamint az ukrán hadsereg F-16-osokon repülő pilótái számára alakítottak ki kiképzőközpontot.

A MAPN szerint az amerikai harci gépek a kiképzést is segítik, valamint a román F-16 Falcon harci gépekkel közösen teljesítenek majd járőrszolgálatot a román légtérben, hozzájárulva a reakció- és elrettentőképesség növeléséhez.

Az újabb amerikai F-16-osok Romániába vezénylésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter két hete tett ígéretet román hivatali kollégájának,

Luminita Odobescunak, miután az ukrán folyami kikötők elleni orosz légitámadások során több alkalommal is – feltehetően az ukrán légvédelem által eltalált – orosz drónok darabjai csapódtak be a NATO-tagállam Románia területén.

A román vezetők háborús bűncselekményeknek minősítették és elítélték Oroszországnak az ukrán lakosság, valamint az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó dunai kikötők elleni támadásait, és Románia határozott tiltakozását fejezték ki a külügyminisztériumba berendelt orosz nagykövetnek a román légtér ismételt megsértése miatt.

Az ügyben Klaus Iohannis román államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is konzultált,

aki arról biztosította őt, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és a szövetségesek teljes mértékben Románia mellett állnak. Stoltenberg ugyanakkor üdvözölte az Egyesült Államok azon döntését, hogy a NATO légügyi politikájának részeként több F-16-os repülőgépet telepít Romániába.

(MTI)

***

***

Nyitókép: JAVIER TORRES / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik