Ez nem hiányzott Kijevnek: lejár Mark Milley tábornok megbízatása

2023. szeptember 28. 15:24

Biden legfőbb katonai tanácsadójaként Milley az ukrajnai konfliktus minden fontos döntésébe beleszólt, a fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését is beleértve.

2023. szeptember 28. 15:24
null

Hamarosan lejár az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökének megbízatása, Mark Milley pénteken adja át a stafétabotot Charles Brownnak, az amerikai légierő vezérkari főnöke.

Mint a Politico írja cikkében: 

az időzítés lehetett nem is lehetne rosszabb Kijev számára, hiszen a Nyugat kezd kifogyni a fegyverekből és a türelemből”.

A lap emlékeztet: Biden legfőbb katonai tanácsadójaként Milley az ukrajnai konfliktus minden fontos döntésébe beleszólt, attól kezdve, hogy milyen fegyvereket küldjön az Egyesült Államok Kijevnek egészen odáig, hogy miképpen lehetne kiképezni az ukránokat. 

Visszatekintve Milley ukrajnai válság kezelésével töltött idejére, a Politico megjegyezte, hogy a Pentagont gyakran bírálták amerikai tisztviselők, amiért állítólag nem küldött elég gyorsan fegyvereket Ukrajnába. A súrlódások a hadsereg és a külügyminisztérium között is nyilvánvalóak voltak egy név nélkül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztviselő szerint „A külügy a lehetőségeket, a Védelmi Minisztérium a fenyegetéseket vizsgálja” – magyarázta a forrás. „A védelmi minisztérium emberei azt mondanák, hogy át kell gondolniuk minden egyes fegyverkezési döntés előnyeit és hátrányait, és ez a felelősség őket terheli” – tette hozzá.

Milley azzal érvelt, hogy célja az volt, hogy Ukrajnának az adott helyzetben szükséges fegyvereket biztosítsa, nem pedig az, hogy Kijev minden kérését elfogadja. 

A döntéseket Washington saját szükségletei és a vészhelyzetek figyelembevételével is mérlegelte, különösen az „eszkalációkezelés” és az Oroszország elleni totális háború elkerülésének szükségessége tekintetében.

Nyitóképen, balról jobbra: Mark Milley tábornok, Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij. Brendan Smialowski / AFP

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 28. 23:45
"...az időzítés lehetett nem is lehetne rosszabb Kijev számára,..." Csak én nem tudok magyarul vagy újságírói szakzsargon...
szarvas-2
2023. szeptember 28. 17:50
Szarházi. Az utódja is az lesz-ott ez az alkalmasság feltétele. (Lasd:Churchill,"bombázó Harris",etc.)
EX_Terminator
2023. szeptember 28. 17:04
Ennek se fognak egy woke szarházit a helyére rakni.
mdave88
2023. szeptember 28. 16:33
Vén hazaáruló buzi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!