Elindultak a magyar barlangi mentők az amerikai kutatóval a felszín felé Törökországban

2023. szeptember 09. 20:30

A magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll.

2023. szeptember 09. 20:30
This video grab taken from footage released by The Turkish Direction of Communication on September 8, 2023, shows US caver Mark Dickey as he speaks to the camera while standing at a camp in the Morca Cave of the Taurus Mountains in southern Turkey. A US explorer trapped deep in a Turkish cave with internal bleeding said in a video released to AFP on Friday that he needed "a lot of help" getting out.

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy a Honvédelmi Minisztérium segítségét kérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) egy, törökországi kutatóexpedíció során rosszul lett barlangász mentésében.

A BMSZ tájékoztatása szerint

a több mint ezer méteres mélységben tartózkodó barlangász olyan állapotban van,

hogy csak összehangolt mentőakcióval lehet stabil állapotban felszínre hozni, ehhez azonban létfontosságú a feladat ellátására jelenleg egyedüliként alkalmas és felkészült magyar orvoscsoport mielőbbi helyszínre juttatása.

Ma délután, helyi idő szerint 14:29-kor elindult a hordágy a felszín felé

a dél-törökországi Morca-barlang 1040 méter mélységben levő Hope bivakjából. A 720 méter mélységben kialakított következő bivakig bolgár, lengyel, horvát és magyar tagokból álló csapat szállítja az aktuális tervek szerint. A sérültet az olasz csapat orvosa és asszisztense kísérik jelenleg – írta meg a BMSZ.

A honlapon közölt beszámoló alapján az is kiderült, hogy jelenleg a barlang felsőbb szakaszain néhány helyen még mindig zajlik a kötélpályák húzórendszereinek kiépítése.

A magyar csapat előre láthatólag 4-500 méter között veszi át majd a sérültet.

A magyar-horvát közös csapat egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig tervezi szállítani a hordágyat.

Közölték, hogy a magyar csapat jelenleg 29 barlangi mentőből áll, így a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú barlangi mentő csapat a többnemzetiségű akcióban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: HANDOUT / TURKISH DIRECTION OF COMMUNICATION / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. szeptember 10. 13:22
Úgy látszik, hogy ennek az esetnek a kapcsán is leszűrhető egy értékválasztás: Az én , vagy a mi....... Én a mi-re szavazók és mindent meg kell tenni összefogva egy bajba jutott embertársunkért. Miért mi ,magyarok értünk oda elsőnek? Az amerikai barlangász többször dolgozott a magyar csapattal és személyes, jó kapcsolatok alakultak ki közöttük.
Búvár Kund
2023. szeptember 10. 07:10
Hajrá! Tegnap délelőtt még azt mondták, hogy csak jövő héten indulna felfelé. Még egy egészséges embernek is 16 óra az út felfelé Sok sikert!
Málaga21
2023. szeptember 09. 23:53
Hajrá srácok!
Martell 2
2023. szeptember 09. 23:47
Nem értem, miért nem a törökök vagy az amerikaiak mentik ki a barlangból ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!