Elindult a dominóhatás, újabb uniós tagállam száll szembe az ukránokkal

2023. szeptember 13. 10:47

Ausztria példáját Csehország is követi.

2023. szeptember 13. 10:47
null

A Cseh Köztársaság nem adja ki Ukrajnának azon állampolgárait, akik kibújtak hazájuk katonai szolgálata alól – számolt be szerdán az idnes.cz nevű cseh hírportál.

Csehország nem adja ki Ukrajnának a területén tartózkodó (ukrán állampolgárságú) férfiakat, akik kibújnak a szolgálat alól az ukrán fegyveres erőkben”

– derült ki a cikkből. A portál magyarázata szerint e döntés a köztársaság nemzetközi egyezményekben rögzített kötelezettségéből fakad, amely szerint az európai államok nem utasíthatnak ki külföldi illetőségű személyeket a katonai szolgálat megkerülése, a hadseregből való dezertálás vagy a katonai parancsnokság utasításaival szembeni engedetlenség miatt. Az oldal ugyanakkor úgy értesült: a katonai szolgálat alól kibúvók kiadatása Ukrajnának eseti alapon történhet, ha megállapítást nyer, hogy polgári bűncselekményt követtek el, például a szolgálat alóli felmentést biztosító okmányok meghamisítása, vagy az ilyen dokumentum kenőpénzért történő megvásárlása esetén. 

Ezt is ajánljuk a témában

Vladimir Repka, a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az ukrán igazságügyi hatóságok egyedi esetekben kérhetik egy adott állampolgár kiadatását. Petr Maly, a főügyészség szóvivője ugyanakkor a portálnak elmondta, hogy a hivatal nem kapott megkeresést az illetékes ukrán hatóságoktól a Cseh Köztársaságban tartózkodó, az ukrán fegyveres erőkben való szolgálat elől elmenekült, hadköteles korú állampolgárokkal kapcsolatban. Emiatt – tette hozzá – nem is lehet őket kiadni hazájuknak. 

A portál szerint Csehországban kevesebb mint 90 ezer ukrán él, akik „elméletileg szolgálhatnának a hadseregben”. A cseh tömegtájékoztatási eszközök korábban arról számoltak be, hogy mintegy 360 ezer ukrán menekült tartózkodik az országban, akiknek körülbelül 80 százaléka nő és gyermek.

(MTI)

Nyitókép: YURIY DYACHYSHYN / AFP

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2023. szeptember 13. 21:00
Milánói aktív tőzsdei tapasztalatok alapján annyit tudok mondani, hogy Brüsszel az európai gazdaság, maga Európa szétverésére szerződött az ördöggel. Európa részeként mi is ott vagyunk a célkeresztben. A globális tőke befutója a DK vezette baloldal, az IMF kegyeltjei...emlékszel, mit ajánlott Soros a covid kapcsán?
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 13. 20:05
>>>Türelem 2023. szeptember 13. 19:51 Nem értem az oroszokat, mit tökölnek, miért hagyják egész Európát szétverni.......<<< Pedig a dolog roppant egyszerű. A kontraszelektíven hatalomra került brüsszeli apparátus zsákutcába vezette az EU-t. Annak onnan ki kell jönnie, törvényszerűen nem maradhat ott. Azok akik bevitték hitelesen már nem tudják onnan kihozni. Tehát az idejük meg van számlálva. Oroszország meg ráér.
Türelem
2023. szeptember 13. 19:51
Nem értem az oroszokat, mit tökölnek, miért hagyják egész Európát szétverni.......
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 13. 19:17
>>> FeketeFehér 2023. szeptember 13. 18:23 Nem indult el semmiféle "dominó hatás". Ez simán csak a fideszes média oroszbarátságának a megjelenése.<<< Bizony semmiféle dominóhatás nincs. Ez szimpla meghasonlottság. Fegyvereket küldött cseszlovákia, de azt nem engedi hogy legyen aki használja. 💁🏻‍♂️
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!