Egyre nagyobb a baj Svédországban: a hadsereget is be kell vetni a bűnbandák ellen

2023. szeptember 29. 19:44

A svéd miniszterelnök szerint „a rendőrség nem képes egyedül elvégezni az összes feladatot”.

2023. szeptember 29. 19:44

A svéd hadsereg hamarosan segíteni fogja a rendőrség munkáját a skandináv országot sújtó példátlan bűnözési hullám felszámolásában – jelentette be pénteken Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: a kabinet jövő csütörtökön terjeszti be javaslatait a fegyveres erők és a rendőrség együttműködésének módjáról. A fegyveres erők és a rendőrség vezetőivel tartott egyeztetést követően Kristersson azt mondta, „a rendőrség nem képes egyedül elvégezni az összes feladatot”.

Megjegyezte továbbá, hogy a svéd hadsereg, amely az ukrajnai háború miatt már most is készenlétet lát el,

a hatályos törvényi kereteken belül leginkább bombákkal kapcsolatos szaktudással, helikopteres logisztikával és elemzésekkel támogathatná a rendőrök munkáját. Noha Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány korábbi, a nap folyamán tett nyilatkozatában leszögezte, hogy a fegyveres erők nem „közvetlenül” vesznek részt a rendvédelmi feladatok ellátásában, a hadsereg bármiféle bevonása a bűnüldözésbe nagyon szokatlan lépésnek minősül Svédországban, ahol csak szeptemberben 12 ember esett áldozatul az alvilági szervezetek háborújának.

Tavaly több mint 60 ember halt meg lövöldözésekben, ami az eddigi legmagasabb adat Svédországban. Az idei év hasonlónak vagy még rosszabbnak ígérkezik az eddigi adatokat tekintve.

A svéd kormányfő szerint szigorítani kell a törvényeket a szociálisan hátrányos helyzetű, a bevándorlónegyedekben élő tizenévesek bűnbandákba való beszervezésének megelőzése érdekében.

(MTI)

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Déri Stefi

Facebook

Idézőjel

Ahelyett, hogy a svéd baloldali politikusok másokat kritizálnak, kezdjenek el a saját népükért dolgozni.

A nyitókép illusztráció. Fotó: JOHAN NILSSON / TT NEWS AGENCY / TT NEWS AGENCY VIA AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik