Donald Tusk: A lengyel kormány hátba szúrja Ukrajnát

2023. szeptember 21. 17:18

Az Európai Tanács volt elnöke kiakadt Mateusz Morawiecki kijelentése miatt.

2023. szeptember 21. 17:18
Donald Tusk, the leader of Civic Platform (PO) party speaks during Civic Coalition convention in Arena Jaskolka in Tarnow, Poland.

Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke ma azzal vádolta a Jog és Igazságosság kormányát, hogy „politikai kést döf Ukrajna hátába”, mert ez előnyös számukra az október 15-i parlamenti választások előtti kampányban – írta meg a Sky News.

Tusk, a lengyel polgári koalíció vezetője Kaliszban tartott sajtótájékoztatón szólalt fel, ahol Mateusz Morawiecki miniszterelnök tegnapi nyilatkozatára utalt. A lengyel miniszterelnök ugyanis úgy fogalmazott, hogy

már nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, mert most Lengyelországot fegyverezzük”.

„A legrosszabb az, hogy ma az eszkaláció miatt, ha folytatódik, mindkét fél – Kijev és Varsó – közel áll ahhoz, hogy elszalassza azt, ami az egész régió, Lengyelország és Ukrajna számára egy nagyszerű lehetőség volt: lengyel–ukrán szolidaritás az orosz agresszióval szemben, segítség Ukrajnának az Oroszországgal szembeni háború megnyeréséhez,

lengyel–ukrán barátság és racionális, határozott politika, amikor az általunk viselt terhekről van szó”

– közölte Donald Tusk.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Rendkívüli: Lengyelország leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába a gabonaimport körüli vita miatt

Az ukrán gabona tilalmát eredetileg az év elején vezette be több európai uniós ország, hogy megvédje a helyi gazdálkodók megélhetését.

***

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik