Botrány: az osztrák politikus szerint Ausztria vérdíjat fizet az oroszoknak

2023. szeptember 08. 19:31

Selmayr úgy véli, országa támogatja a háborút azzal, hogy Oroszországból importálja a gázt.

2023. szeptember 08. 19:31

Az osztrák külügyminisztérium csütörtökön beidézte Martin Selmayrt, az Európai Bizottság ausztriai irodájának vezetőjét, miután arról beszélt, hogy Ausztria „vérdíjért cserébe” importálja az orosz gázt – írja a Politico.

Selmayr a bécsi kortárs művészeti vásáron tartott szerdai előadásán beszélt arról, hogy Ausztria finanszírozza Oroszország Ukrajna elleni háborúját, mégsem tiltakozik ez ellen senki.

 

Ez meglep engem, mert a gázszámla kiegyenlítésével minden egyes nap vérdíjat fizetünk Oroszországnak”

 

– mondta.

Selmayr a művészeti vásáron azt is elmondta: megérti, hogy az orosz gázimport összefügg az energiaproblémákkal, de szerinte Ausztria megengedhetné magának, hogy ne importáljon orosz gázt.

Karoline Edtstadler Ausztria EU-ügyi minisztere szerint Selmayr kijelentése kontraproduktív. Azt mondta: „Sajnálatos módon úgy tűnik, még egy uniós tisztviselő sem ismer bizonyos tényeket. Ausztria bizonyíthatóan csökkentette az orosz gáztól való függőségét, és fontos óvintézkedéseket tett a lakosság ellátásbiztonsága érdekében” – jelentette ki.

Az osztrák liberális párt, a NEOS egyetértett Selmayr megjegyzéseivel, szerintük ugyanis az orosz háború osztrák szponzorálása tény, és az orosz gáztól való függés biztonsági problémákat okoz.

Selmayr 2019 novembere óta vezeti az Európai Bizottság bécsi irodáját. Korábban Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kabinetjének vezetőjeként és a bizottság főtitkáraként is dolgozott.

Nyitókép: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. szeptember 09. 15:07
Az ukrán -orosz háború célja az EU gazdasági tönkretétele. Mert: "Ha elfogy a jólét..."
survivor
2023. szeptember 09. 15:05
Pettazoo orosz vagy SZOVJET ?
survivor
2023. szeptember 09. 15:04
Az amcsicsika palagáz az igazi...
hátakkor
2023. szeptember 09. 08:06
Osztrákia gázdíjat fizet, nem vérdíjat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!