Betiltaná a „nemzet érzéseit sértő" ruhadarabokat Kína

2023. szeptember 11. 16:43

Ha elfogadják a módosító javaslatot, a törvényszegők akár 15 napos elzárást és 250 ezer forintnyi pénzbírságot is kaphatnak.

2023. szeptember 11. 16:43

A kínai törvényhozás módosító javaslata szerint a hatóságok pénzbírsággal sújthatnák és őrizetbe vehetnék azokat az embereket, akik „a nemzet érzéseit sértő ruhát viselnek” – írta meg hétfő cikkében a CNN. Mint a lap tájékoztat:

ha elfogadják a módosító javaslatot, a törvényszegők akár 15 napos elzárást és 5000 jüan (kb. 250 ezer forintnyi) pénzbírságot is kaphatnak.

A módosító javaslat ráadásul a véleménynyilvánítás szabadságára is kiterjedne Kínában, vagyis a fentieken túl megtiltaná „olyan cikkek vagy megjegyzések előállítását, nyilvánosságra hozatalát és terjesztését”, amelyekről úgy gondolják, hogy károsíthatják Kína „szellemét”.

A módosító javaslatra kínai internet-felhasználók és több jogtudós sem reagált pozitívan, utóbbiak közül többen is megkérdőjelezte a javasolt módosítás általános megfogalmazását és a konkrét iránymutatások hiányát. „Ki fogja megerősíteni a kínai nemzet szellemét, és milyen emódszerekkel?” – írta például Tong Zhiwei alkotmánytudományi professzor, a sanghaji Kelet-kínai Politika- és Jogtudományi Egyetemről a kínai Twitter-szerű Weibo platformon.

„Ha (az Állandó Bizottság) a jelenlegi tervezet szerint elfogadja azt, az elkerülhetetlenül a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás vezetőinek akarata szerinti letartóztatásokhoz és ítéletekhez vezet, ami végtelen károkat okoz”

– figyelmeztetett.

 Kínában egyébként erősödik a fiatalok körében a nacionalista Hanfu-mozgalom, amely a Csing-dinasztia előtti korban viselt ruhadarabokat népszerűsíti, amellyel párhuzamosan a hagyományos japán ruhákat viselőket nacionalista okokból bírálják. 2022 augusztusban például egy kínai anime rajongó állítása szerint őrizetbe vették őt a rendőrök, miután kimonóban pózolt fényképeken a keleti Szucsou városában.

A CNN eredeti, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. szeptember 11. 17:40
Tokióban ingyen utazhatnak a tömegközlekedésen a kimonót viselő hölgyek.
gacsat
2023. szeptember 11. 17:36
Óó. Pedig szép és nőies. https://duckduckgo.com/?q=hanfu&t=newext&atb=v348-1&ia=images&iax=images
survivor
2023. szeptember 11. 17:35
Szóval nem értem.... Ha Kína nacionalista, akkor ????
survivor
2023. szeptember 11. 17:34
A velejéig nacionalista Kínát miért zavarja a hanfu, a hanok ruhái, mikor ők a 92% át alkotják Kína népének ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!