„A magyar kormány eltúlozza a problémát” – ukrán újságírók beszéltek a kárpátaljai magyar kisebbségről az RTL-nek

2023. szeptember 15. 10:58

„Ha Ukrajna nem éli túl a háborút, nem is lesznek kisebbségi ügyek, amikkel foglalkozni lehet” – hangoztatják az ukrán zsurnaliszták.

2023. szeptember 15. 10:58

Az RTL egy nemzetközi program keretében ukrán újságírókat fogadott székházában. A zsurnaliszták a magyar-ukrán kapcsolatokról beszéltek, valamint szóba került a média helyzete az orosz-ukrán háború árnyékában.

„Nagyon érdekelt már minket, hogy milyen Magyarország testközelből, mert

az ukránok véleménye a magyarokról az elmúlt másfél évben jelentősen romlott.

Amikor egy háborús környezetben élsz, nem teszel különbséget egy nép között, és aközött, hogy milyen kijelentéseket tesz a kormányuk. Ez egy leegyszerűsített, de gyakran pontos módszer arra, hogy megmondjuk, ki a barát, és ki az ellenség” – fogalmazott Olena Removska, az ukrán közmédia munkatársa.

Az Ukrán Rádió főszerkesztő-helyettese, Serhii Stukanov arról beszélt: „Nem igazán látunk kiutat a helyzetből. Orbán Ukrajnából egy diktátornak tűnhet, valaki olyannak, aki nagyon szeretne Putyinhoz hasonlítani”.

Miért van az, hogy egy ország tagja a NATO-nak és az EU-nak, mégis többször az ellenkezőjét teszi, mint ezek a szervezetek?”

– ebben az egy kérdésben foglalták össze az ukrán újságírók, mit nem értenek a magyar kormány álláspontjában, írja az RTL.

„Tudtuk, hogy Orbán médiabirodalma elég nagy, de nem sejtettük, hogy valójában ilyen befolyásos” – hangoztatták, majd megjegyezték: a magyar médiában főként az orosz befolyást látják.

Az ukrán újságírók szerint túlzó, hogy a magyar kormány ennyire az Ukrajnában élő magyar kisebbségek helyzetére és a nyelvtörvényre fókuszál. „Az ukránoknak készeknek kell lenniük a kompromisszumra ezzel kapcsolatban, de

a magyar kormány eltúlozza a problémát”

Hangsúlyozták: „ha Ukrajna nem éli túl a háborút, nem is lesznek kisebbségi ügyek, amikkel foglalkozni lehet”.

 

Nyitókép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik