A lengyel agrárminiszter felszólította Ukrajnát, vonja vissza a WTO-hoz benyújtott panaszát

2023. szeptember 27. 17:54

„A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra” – szögezte le Robert Telus.

2023. szeptember 27. 17:54
null

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter ukrán kollégájával, Mikola Szolszkijjal folyatott szerdai online megbeszélésén arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra. Ez a panasz alaptalan” – idézte a lengyel PAP hírügynökség Telust. Az ukrán agrártárca a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy megvitatták a Lengyelországba irányuló mezőgazdasági exportra vonatkozó ukrán cselekvési tervet is, különös tekintettel az ukrán kormánynak a mezőgazdasági vállalkozói engedélyek kiadására vonatkozó új eljárására. 

Ezt is ajánljuk a témában

Államtitkár: Minden hazánkba érkező ukrán gabona útját ellenőrzik, nem maradhat nálunk

Foganatosítják az ukrán gabona tiltását, hogy megvédjék a magyar gazdákat.

Megállapodtak, hogy egy hét múlva ismét visszatérnek erre a kérdésre.

Szolszkij emellett közölte, hogy a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az állategészségügyi ellenőrzések átadásáról az export célországnak a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében. Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is. Emlékeztetett arra, hogy augusztusban egy ilyen ellenőrzési mechanizmusról született megállapodás Magyarországgal és Szlovákiával.

(MTI)

Nyitókép: Mezőgazdasági gép Harkiv régióban. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik