Újabb súlyos rongálást jelentettek az úzvölgyi katonatemetőből

2023. augusztus 07. 19:43

Hétfőn a közvagyon megrongálása miatt tettek feljelentést a megyei rendőrségen.

2023. augusztus 07. 19:43
Román és magyar nemzeti lobogók az úzvölgyi katonatemetőben 2023. július 11-én.

Rendőrségi panaszt tett hétfőn Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere, miután ismeretlenek megrongálták az úzvölgyi katonatemető információs tábláit.

A Hargita megyei önkormányzat az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a történteket hétfőn észlelték, és a közvagyon megrongálása miatt tettek feljelentést a megyei rendőrségen.

A temető téglakerítésére felszerelt információs táblák magyar és román nyelvű tájékoztatást tartalmaznak a térség történelméről,

az Úz völgyében vívott csatákról. A csatolt fotók szerint az ismeretlen tettesek letörték az egyik tábla több mint egyharmadát.

Az érintett önkormányzatok a hatóságok segítségét kérik a rongálásért felelős személyek azonosításában, illetve jogi lépéseket követelnek és tájékoztatást a vizsgálat fejleményeiről. Hangsúlyozzák, hogy az eset gyors és hatékony kivizsgálása a közrend és a közbiztonság fenntartása, a köztulajdon tiszteletben tartása miatt fontos.

Az előzmények

Egy hónapon belül a második rendőrségi panaszt teszik a nemzetközi katonatemető kapcsán az érintett önkormányzatok. Csíkszentmárton polgármesteri hivatala pár hete a temetőben történt július 8-i keresztállítás miatt is büntetőfeljelentést tett a Hargita megyei rendőrségen. Ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást, temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérték.

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel

a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. augusztus 08. 11:01
Ezek szerin végre vannak felszerelve biztonsági kamerák. Kíváncsi vagyok, a nyilvánvaló törvénysértéseket, rongálásokat, kegyeletsértést hogyan magyarázza ki a román rendőség és bíróság? Nem volt nekik elég a 100 év rablás a magyar kultúrjavakból, tulajdonból, még a temetőink is kellenek nekik? Persze, úgy hogy a "csicska" magyar dolgozzon vele, ő meg beletegye a fenekét a készbe?!
LPJ53
2023. augusztus 07. 21:45
A magyarellenes rendezvények szervezőit ki kell tiltani Mo.rol. Menjenek nyugatra repülővel,vagy Ukrajna-Szlovákia irányba.
HNGR
2023. augusztus 07. 20:57
Temetőben rumlizni, rongálni sehol a világon nem számít normálisnak, főleg nem dicsőségesnek. Legalábbis ezt gondolnánk, de úgy látszik, hogy Romániában dehogyisnem.
kunfia1
2023. augusztus 07. 20:46
Pár éve ugyanezt hazaáruló vezérünk, Orbán Lőrinc román belügynek nevezte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!