Szlovákia döntött: amerikai nukleáris fűtőanyagra tér át

2023. augusztus 25. 18:12

Az első szállítmány várhatóan az üzemanyag felhasználásának engedélyezését követő első évben érkezik meg.

2023. augusztus 25. 18:12
The Westinghouse logo at the IFA electronics trade show.

A Szlovák Villamos Művek (Slovenske elektrarne, SE) szerződést kötött az amerikai Westinghouse nukleáris fűtőanyaggyártó társasággal a szlovák atomerőművek fűtőanyag-ellátásáról.

A nemzetközi tender eredményeként létrejött megállapodás célja, hogy diverzifikálja a a szlovákiai VVER 440-es reaktorokkal felszerelt erőművek nukleáris üzemanyag-ellátását – közölte pénteken az SE.

Az első szállítmány várhatóan az üzemanyag felhasználásának engedélyezését követő első évben érkezik meg.

A Westinghouse által szállított fűtőanyag felhasználását az SE reaktorainak körülményeit figyelembe véve kell engedélyeztetni, amelyben szerepelnie kell, hogy a fűtőanyag biztonságosan felhasználható.

Az SE közölte, hogy legalább két alternatív forrást meg akarnak tartani a portfóliójukba tartozó nukleáris fűtőanyagellátók közül, valamint számos nukleáris anyagellátót és szolgáltatót az ellátóláncból. A Westinghouse több mint hatvan éves tapasztalattal rendelkezik az atomenergia területén, a világ atomerőműveinek közel a fele az ő technológiájukat használja. A Westinghouse eddig is nyújtott szolgáltatásokat a VVER 1000-es reaktorok használatához, amelyekkel Szlovákia nem rendelkezik.

Az atomerőművek a szlovák villamosenergia-rendszer gerincét alkotják,

az általuk termelt energia adja a teljes szlovák villamosenergia-termelés mintegy 59 százalékát. Szlovákia a jövőben Franciaországgal is együttműködik nukleáris fűtőanyag-ellátásuk diverzifikációja céljából. Május végén az SE együttműködési megállapodást írt alá a francia Framatom nevű céggel.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: FABIAN SOMMER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. augusztus 31. 16:11
Az is orosz lesz, csak négyszerannyiért. Az USA az oroszoktól importálja az uránt.
Skulo
2023. augusztus 31. 13:27
Amerika meg az OROSZOK TÓL.
andris-923
2023. augusztus 26. 12:43
A másik tavaly mikor kitört ez a háború OV azonnal vett a ruszkiktól két évre elegendő fűtőelemeket a paksi atomerőműbe pluszba holott volt elegendő mivel a törvény szerint minden évben legalább két évre elegendőnyivel kell rendelkezni az országnak fűtőelemekkel ! Most akkor ki hogyan lát a jövőbe ?
andris-923
2023. augusztus 26. 12:32
Ezek a tótok saját maguk sem tudják hogy mit akarnak Most éppenséggel nyugatról fúj a szellő azért van ilyen rohadt meleg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!