Szijjártó: „Ha valaki kiáll a béketárgyalások mellett, azonnal Putyin barátjának bélyegzik”

2023. augusztus 29. 14:48

A tárcavezető szerint az EU napjainkban nincs jó formában.

2023. augusztus 29. 14:48
SZIJJÁRTÓ Péter

Észszerű reformokra van szükség az Európai Unióban, a bővítést fő prioritásként kell kezelni, s a nyugat-balkáni államokat minél előbb fel kell venni, ez ugyanis jelentősen megerősítené a közösséget – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szlovéniában.

„Az EU napjainkban nincs jó formában”

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bledi Stratégiai Fórum panelbeszélgetésén kijelentette, hogy az EU napjainkban nincs jó formában, az utóbbi évek folyamán sokat gyengült a biztonság, a gazdaság és az energiaellátás garantálásának területén is.

Leszögezte: ez a helyzet nem a semmiből állt elő, hanem különböző, elhibázott vagy elmaradt döntések nyomán jött létre.

A biztonság kapcsán arról számolt be, hogy az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában különösen súlyosak a negatív következmények, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban.

Kiemelte, hogy az EU külügyi tanácsa a távoli fegyveres konfliktusok esetében általában béketárgyalást sürget a szembenálló felek között, azonban most, amikor a kontinensen dúl háború, sajnos nem ezt az álláspontot képviseli a blokk annak ellenére sem, hogy immár másfél éve nem sikerült közelebb kerülni a békéhez.

„Ha valaki kiáll az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett, akkor rögtön elítélik, és orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik” – fogalmazott.

Gazdasági együttműködés Kínával?

Szijjártó Péter ezután hangsúlyozta, hogy 2010-ben az Európai Unió részesedése a világ GDP-jéből még 22 százalék volt, míg Kínáé 9 százalék, de mára fordult a helyzet és Kínáé 18, az EU-é pedig 17 százalék.

Hibásnak nevezte az európai-kínai gazdasági kötelékek egyesek által kívánatosnak tartott elvágását, az úgynevezett kockázatmentesítést. „Úgy gondolom, hogy a valódi kockázat maga a kockázatmentesítés. Ugyanis nem az jelent kockázatot, ha együttműködünk egy gyorsan felemelkedő gazdasággal, hanem az, ha elvágjuk magunkat attól” – közölte.

Hozzátette, hogy a Kínával folytatott erős gazdasági együttműködés nagyban hozzájárulhat az EU gazdasági növekedéséhez.

(MTI)

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 31. 06:20
Azt kellene elmondania a miniszternek, hogy a béke megvalósulása óriási károkat okozna a "művelt nyugat" lőszer és fegyvergyártóinak, a jenkik gázüzletének és még számtalan kiemelkedő vagyonszerzési lehetőségnek. Annak ellenére, hogy ezt "nem ildomos" hangoztatni, ez a valóság. És ez az unió és a nato érdeke is a jenki vezetés következtében. Gondolom, hogy a hazai, újabban "lölő féléknek" nevezettek is jól profitálnak a háborús helyzetből.
Pelso j.
2023. augusztus 29. 19:23
figyelő4322@: Az a néhány EU politikus kínai gazdasági befolyás ellen emelte fel a szavát.
figyelő4322
2023. augusztus 29. 19:16
Néhány EU politikus úgy gondolja, hogy 'le kellene építeni' a gazdasági kapcsolatokat Kínával. Ezek nem normálisak, hanem csicskák, akik egyáltalán nem európai érdekeket képviselnek. Hogyan lehetne Kínák kikerülni kereskedelem, befektetések, stb. terén? Sehogyan, hiszen a részesedésük (ahogy Szijjártó úr is említi) a világ GDP-jében IS egyre nő! Legfeljebb talán úgy lehetne kikerülni velük a gazdasági együttműködést, mint az oroszokat a szankciós politikával. Meg lehetne venni a termékeiket harmadik felektől, de két-háromszoros áron! Na, ez aztán tényleg megérné, hogy az EU tökéletlen vezetői verjék a mellüket mint King Kong, miközben a tagországok egyre szegényed(né)nek.
figyelő4322
2023. augusztus 29. 18:52
Nem is meglepő, hogy igaza van a külügyminiszternek. Az EU politikailag, gazdaságilag is süllyed. És ez kinek a hibája? Nem Magyarországé, ahogy ezt NÉHÁNY kommentelő látja. A tökéletlen EU vezetés nem tanul az eddigi hibákból, hanem még tetézi is azokat. Sem a szankciók, sem a hoholoknak adott nagy mennyiségű pénzek sem segítenek senkinek/ semminek, és a ruszkikat sem állítják meg. Viszont az EU-t és az egészt kontinenst viszi tovább lefelé a lejtőn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!