Románia még nem készült fel az elektromos rollerekre: egyre több a baleset

2023. augusztus 07. 21:57

Rendőrségi kimutatások szerint tavaly már 155 súlyos baleset történt az elektromos rollerekkel.

2023. augusztus 07. 21:57
Románia, zászló

Több mint duplájára emelkedett tavaly Romániában az elektromos rollerrel közlekedők súlyos baleseteinek száma az előző évi adatokhoz viszonyítva – közölte hétfőn a Hotnews.ro hírportál a romániai biztosítótársaságok szövetségének (UNSAR) közleményét ismertetve.

Rendőrségi kimutatások szerint tavaly már 155 súlyos beleset történt az elektromos rollerekkel

(az előző évi 75-tel szemben), ezekben 8 személy életét vesztette, 131 súlyos, 5 pedig könnyebb sérülést szenvedett. Átlagosan 10-ből kilenc esetben a rollerező okozta a balesetet a közlekedési szabályok megsértésével, például azzal, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett, hirtelen irányt változtatott, elmulasztotta az elsőbbségadást vagy forgalommal szemben közlekedett – mutatott rá az UNSAR.

Hasonlóan magas (több mint 80 százalékos) arányban a rollerezőket terheli a felelősség az 1097 könnyebbnek minősített balesetnél is, amelyek 919 könnyű személyi sérüléssel végződtek.

A biztosítók közleménye felhívta a figyelmet, hogy

megjelentek az elektromos rollerre vagy kerékpárra köthető felelősségbiztosítások,

amelyek a rollerezők baleseténél keletkezett károk megtérítését tartalmazzák, a sérülésekkel járó balesetnél azonban az egészségügyi ellátás költségeinek fedezésére csak az ilyen esetekre is kiterjedő baleset- és életbiztosítások jelenthetnek megoldást.

Romániában 2020-ban szabályozták az elektromos rollerek használatát. A rendelet szerint elektromos rollernek minősülnek az óránként legalább 6 és legfeljebb 25 kilométeres sebesség elérésére képes, elektromos motor által meghajtott két- és háromkerekű járművek, amelyekkel csak 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek utas nélkül, a kerékpárforgalom előtt nyitott közutakon.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner Archív

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2023. augusztus 15. 16:31
Románia még nem készült fel az elektromos rollerekre: szimplán hülyék hozzá...
altercat1
2023. augusztus 08. 10:46
Buk a rest...
Cillei-Ulrich
2023. augusztus 08. 06:44
Csak mondom hogy Magyarországon is. Románia ebben pont olyan hibás mint Magyarország. Nincs rá szabályozás.
kizokkentido
2023. augusztus 08. 06:42
Úgy néz ki, állandóvá vált a románokhoz való viszonyítási alap. Mintha oda akarnánk lezárkózni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!