Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Putyinnak döntenie kell: a háborút vagy az újraválasztást finanszírozza

2023. augusztus 20. 23:03

Sajtóhírek szerint az oroszoknak jövőre „meg kell húzniuk a nadrágszíjat”.

2023. augusztus 20. 23:03

A védelmi kiadások fellendülésével, Kína támogatásával és „a szankciók okozta hézagokat kitöltő homályos ügyletekkel” a Kreml úgy véli, hogy a rubel megúszhatja a romlást, de vajon az oroszok meg fogják-e emészteni a megszorításokat, ha azok bekövetkeznek – teszi fel a kérdést egyik legutóbbi cikkében a Guardian.

Azonban a szakértők szerint elérkezett az a pont, amikor a Kremlnek mérlegelnie kell, hogy mennyibe kerül az Ukrajnával vívott háborúra fordított több milliárd rubel és a példátlan szankciók elviselése, miközben fenntartja a közkiadások háború előtti szintjét.

A lap idézte Alekszej Jeremenko, a Control Risks tanácsadó cég igazgatóhelyettesét, aki úgy véli „a dolgok nagy összefüggésében, amíg Oroszország továbbra is ilyen őrült módon költekezik – mind a háborús kiadásokra, mind a drága importra –, addig 

a rubel nem fog alapvetően javulni.”

Majd azzal folytatta, hogy „mindennek hátterében egy strukturális probléma áll. (...) Jó kérdés, hogy vajon elérkeztünk-e már ahhoz a ponthoz, amikor a Kremlnek komolyan csökkentenie kell a háborús kiadásokat, vagy vállalnia kell a közjólét komoly károsodását” – jegyezte meg Jeremenko.

Ahogy a rubel a múlt héten esett, átlépve a dollárhoz viszonyított 100-as „lélektani határt”, az orosz központi bank 12 százalékra emelte a kamatlábakat. Ez az első alkalom, hogy a háború kezdete óta megemelte a hitelfelvétel költségeit – emlékeztetett a Guardian.

„Pénzszórás” várható jövőre

A lap arra is kitért az összeállításban, hogy Putyin jövőre indul az újraválasztáson, és

 a „Kreml a szavazás előtt általában pénzt szór a lakosságnak”, 

hogy mint fogalmaztak, „lelkes részvételt” biztosítson az ötödik elnöki ciklusra esélyes elnöknek. Bennfentesek szerint azonban kész arra, hogy „megmaradjon a pályán”, felbátorodva attól a meggyőződésétől, hogy a lakosság nagyrészt beletörődött a hosszú háborúba és a nemzetközi elszigeteltségbe.

Az összeállításban arra is felhívják a figyelmet, hogy míg demokratikus körülmények között, amikor a gazdaság visszaesik, az emberek más kormányra szavaznak, „Oroszország esetében nem igazán lehet egy demokratikus államról beszélni, így az embereknek vélhetően meg kell húzniuk a nadrágszíjat”

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jobtvojumaty
2023. augusztus 21. 07:38
"Nem kell újraválasztáson aggódni, ha nem tartasz választást" - Zelenszkij
drogqueen
2023. augusztus 21. 07:32
Már idén is a tervezett háromszorosát, az állami kiadások közel felét költik a hadseregre... Persze készültek a háborúra, 2022-ben volt tartalék betárazva, mivel jóval a háború előtt már fölbaszták a szénhidrogén árát. Magyarország se kapott 2021. végén hónapokig gázt, azért kellett Orbánnak Moazkvában segget nyalnia.
Sztrovacsek
2023. augusztus 21. 07:26
"...vagy vállalnia kell a közjólét komoly károsodását” Oroszország meg a közjólét...... Na ne röhögtessetek! Nézegessetek videókat orosz falvakról, oszt meglátjátok! De a google térképen is oda tehetitek a kis sárga emberkét ezek főutcáira.
Majdmegmondom
2023. augusztus 21. 07:25
Hmmm, egy ember, aki már tizennyolcszor meghalt és huszonegy féle halálos betegségben szenved, az megoldja a választást is és a háborút is. Ne reménykedjetek, hogy megbukik, inkább kezdjetek a békéről tárgyalni és az amerikaiak kivonulásáról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!