Összeállna a spanyol jobboldal, hogy a szocialisták ne verjék szét az országot

2023. augusztus 08. 18:58

Így sem biztos, hogy megakadályozhatják.

2023. augusztus 08. 18:58
SÁNCHEZ, Pedro

Lehetetlen helyzetbe kerültek a spanyol pártok a júliusi választásokat követően: miután nincs a parlamentben sem jobboldali, sem baloldali többség, bárkinek, aki kormányt akar alakítani, ki kell egyeznie a kis szeparatista pártok valamelyikével. A szocialista miniszterelnök, Pedro Sánchez ezt el is kezdte, a POLITICO szerint már tárgyal is a kormányalakításról a baszk és a katalán szeparatistákkal – ennek érdekében megszellőztették, hogy a jövőben esetleg majd kevesebb pénzt vonna el Madrid a gazdag Katalóniától, a baloldali Sumar párt pedig azt javasolta, hogy a parlamentben lehessen a spanyolon kívül baszkul, katalánul vagy Spanyolország bármely hivatalos nyelvén felszólalni.

A jobboldali Vox – amely hagyományosan ellenséges a szeparatista törekvésekkel, és Spanyolország szétverésének kísérletét látja a nemzeti önrendelkezési mozgalmakban – ezért arról döntött

nem leszünk akadálya a nemzetrombolás kormánya elkerülésének”,

azaz a 33 voxos parlamenti képviselő hajlandó támogatni egy olyan kormányt, amellyel elkerülhető a szocialisták és a szeparatisták összefogása. 

A POLITICO ezt úgy értelmezi, hogy a Vox feladta eddigi feltételét, mely szerint csak akkor hajlandó a kormányalakításban támogatni az egyetlen szóba jöhető alternatívát, a jobbközép Néppártot (PP), ha őket is beveszik a kormányba. 

Így is kormány nélkül maradhat Spanyolország

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a Vox részéről ez mindössze taktikai húzás: a kampányban a PP sikeresen közvetítette azt az üzenetet, hogy a jobboldali többséget épp azért nem lehet létrehozni, mert útban van a Vox – ez pedig jelentős szerepet játszhatott abban, hogy a jobboldali párt a 2019-es eredményénél rosszabbul szerepelt az idei választáson, s a PP képes volt tőle néhány szavazót visszahódítani. Miután a jelenlegi parlamenti mandátumeloszlás sem a jobboldali, sem a baloldali pártok számára nem teszi lehetővé a kormányalakítást (a jobbközép PP és a jobboldali Vox közösen 170, a balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt és a baloldali Sumar közösen 152 mandátummal bírnak a 350 fős parlamentben), könnyen elképzelhető forgatókönyv egy újabb választás –

még egy kampányt pedig már nem szeretne úgy végigcsinálni a Vox, hogy őt kiáltják ki a jobboldali többségképzés kerékkötőjének.

A PP most egy kanári-szigeteki és egy navarrói konzervatív képviselő mandátumaival számolhatna a sajátjain és a Voxéin túl akkor, ha nem köt koalíciót a Vox-szal, hanem kisebbségi kormányt alakít. Ezzel a 172 mandátummal ugyanakkor – hacsak nem tartózkodik valamelyik nagyobb szeparatista párt – még mindig nem lehetne kormányt alakítani. 

Ugyanakkor úgy tűnik, a szeparatisták egyelőre Sánchezék ígéreteinek sem dőltek be. A 7 képviselővel bíró Katalón Köztársasági Baloldalnak gyanús, hogy a szocialisták hirtelen kevesebb pénzt szednének be Katalóniától, a szintén 7 mandátum felett disponáló Együtt Katalóniárt, a száműzetésben élő Carles Puigdemont volt katalán elnök pártja pedig egyelőre semmiféle döntést nem kíván hozni bármiféle együttműködésekről.

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Kiko Huesca

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 09. 13:37
Tökkelütött egy választási rendszer ez. Svájcban sohasem fordulhat elő kormányképtelenség, tök mindegy, hogy mi a választási eredmény. Mindig a négy legnagyobb párt kormányoz együtt. S nem suskusok, titkos alkudozások alapján, hanem nyilvános és fix szabály a varázsformula alapján.
masikhozzaszolo
2023. augusztus 09. 09:10
Körülbelül így tippelem a a nagy jobbradőlést is más nyugati országban. Mint a VX-nál. Kevesebb képviselő, mint 2019-ben. Ez jobbradőlés ez délibáb. Már szinte hortobágyi.
EX_Terminator
2023. augusztus 08. 23:01
A baloldallal meg eszükbe se jusson összeállni... Észhez térni nem fognak, akkor is megcsinálják. Nem visszatartani fogják őket tőle, hanem bűn részesek lesznek.
Kybon
2023. augusztus 08. 22:01
A spanyolok magukra húzzák a fizikai és a szellemi sivatagot. Bár a Szahara sokkal lassabb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!