Oroszország nagy mennyiségű hadianyaghoz juthat Észak-Koreából

2023. augusztus 30. 21:22

A Fehér Ház szerint az egyre szorosabb phenjani kapcsolatok kétségbeesést tükröznek Moszkva részéről.

2023. augusztus 30. 21:22
null

Amerikai információk szerint Oroszország és Észak-Korea között egyre intenzívebbek a fegyverkereskedelmi tárgyalások – hangzott el szerdán a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának sajtóbeszélgetésén. John Kirby, a testület kommunikációs koordinátora felidézte, hogy a közelmúltban 

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tüzérségi eszközök vásárlásáról tárgyalt az észak-koreai fővárosban, 

 

azt követően pedig magas rangú orosz küldöttség egyeztetett a részletekről, amelyek kidolgozása a következő hónapokban folytatódik.

Szorosabb kapcsolatok Észak-Koreával

Hírszerzési információk szerint ha létrejön az üzlet, akkor annak keretében Oroszország változatos és nagy mennyiségű hadianyaghoz jut, amelyet Ukrajnában tervez felhasználni. Ezenfelül a hadiipar számára kritikusan fontos nyersanyagok szállítása is az ügylet részét képezheti. Szintén hírszerzési információkra hivatkozva a nemzetbiztonsági illetékes megjegyezte, hogy a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között több levélváltás történt a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételéről. Kirby kijelentette, hogy 

 

felszólítják Észak-Koreát, állítsa le a fegyverkereskedelmi tárgyalásokat, ugyanis egy ilyen üzlet megsértené az ENSZ több határozatát is. 

 

Hozzátette: az Egyesült Államok a szankciós politikáján keresztül is akadályozza, hogy Oroszország katonai felszereléshez jusson Észak-Koreából vagy bármely más országból. Kirby értékelése szerint azzal, hogy Oroszország Észak-Koreához fordul tüzérségi eszközökért és nyersanyagokért, a gyengeségét mutatja meg, és kétségbeesést tükröz Moszkva részéről.   

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 31. 09:38
"MTomlurker 2023. augusztus 30. 22:36 Milyen erzes alomvilagban elni kisfiam? Szar lesz az ebredes 😂😂" Ja, szar volt az ébredés, mikor 2022 márciusában elfogytak az orosz rakéták, ugye tata? :)))
nempolitizalok-0
2023. augusztus 31. 09:17
Az oroszok helyében ugyanezt a szöveget visszaküldeném, de az országneveket kicserélném, amerikaira és ukránra.
Vfefe
2023. augusztus 31. 08:44
Mi koze van az usanak ahhoz, hogy ket szuveren orszag kereskedik egymassal?
Chekke-Faint
2023. augusztus 31. 06:54
És? Ukrajna honnan jut nagymennyiségű hadianyaghoz? Na szóval ne feszegessük....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!