Novák Katalin: „Ukrajna területi integritása vitán felül áll!”

2023. augusztus 23. 18:35

A köztársasági elnök a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Krími Platformon képviselte hazánkat.

2023. augusztus 23. 18:35
NOV¡K Katalin

Harmadik alkalommal tartották meg az ukrán elnök kezdeményezésére a Krími Platformot. A nemzetközi találkozón személyesen és online több mint 60 ország képviselője van jelen. Kijevbe utazott Novák Katalin is – írta meg a Telex.

„Ukrajna nem kereskedik a területeivel” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a fórum megnyitóján. Ezzel hangsúlyozva, hogy a terület, akár Ukrajna többi, Oroszország által megszállt területe vissza kell, hogy kerüljön Ukrajna fennhatósága alá – derült ki a helyszíni tudósításból.

Novák Katalin is felszólalt

Több külföldi felszólalót követően, – köztük Recep Tayyip Erdogant, Gitanas Nausėda litván elnököt, valamint Andrzej Duda lengyel elnököt – került sorra a magyar államfő. Novák Katalin azzal kezdte, hogy 

Magyarország elítéli az Ukrajna elleni támadást és, hogy minden, a háborúval kapcsolatos bűncselekményt ki kell vizsgálni.

Az ön kárpátaljai látogatásának is kiemelt jelentősége volt” – jegyezte meg Novák, Zelenszkij augusztus 2-i útjára utalva. Novák szerint a Kárpátalja a két ország közötti barátság és együttműködés forrása lehet. A köztársasági elnök beszédének kulcseleme Ukrajna és Magyarország barátsága volt. Szóba került az a bucsai óvoda, amely magyar segítséggel épült fel a Kijev melletti városban: 

„Az óvodánál egymás mellett lobogott az ukrán és a magyar zászló, kifejezve barátságunkat” – mondta Novák.

A többi megszólalóhoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy „Ukrajna területi integritása vitán felül áll”, azaz azt vissza kell állítani. 

Átérzem, min megy keresztül Ukrajna”, „amelynek helye van Európában.” Novák kijelentette, hogy Ukrajna áldozatot vállalva a jogaiért harcol.

Ukrán-magyar együttműködés

Ezután Magyarország szolidaritást kifejező szerepvállalásáról beszélt: arról, hogy a magyar fél segítette az ukrán gabonaexportot, miután Ukrajna orosz erők által blokkolt kikötőin keresztül az export ellehetetlenült, kitért a humanitárius segítségre, amelyet Magyarország tanúsított és arra, hogy több mint kétmillió menekült lépte át az ukrán-magyar határt – olvasható a Telex tudósításában. 

Magyarország ukrán katonák egészségügyi ellátását is vállalta, jelenleg pedig ötszáz ukrajnai gyerek nyaral a Balatonnál” – fogalmazott Novák, hangsúlyozva, hogy a gyerekek jogait súlyosan csorbító háború elfogadhatatlanságát nem csak államfőként, de édesanyaként is átérzi. A háború nem teheti tönkre gyermekeink jövőjét – mondta.

Nyitókép: MTI/Nemes János

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa-0
2023. augusztus 25. 13:08
Biztos, hogy barátkozni akarunk az ukránokkal? Én nem tenném.
cinkegolyó
2023. augusztus 24. 18:12
Egyértelműen ki kell állnunk Ukrajna mellett, és el kell ítélnünk Oroszország jogtalan agresszióját" Az ellenségeink mellett, akik naponta terrorizálják a kárpátaljai magyar kisebbséget, lerombolják a magyar történelmi emlékeinket, akik elvágják az olajvezetékeket, akik be akarják szüntetni az orosz gáz szállítását, akik fenyegetnek, hogy 2óra alatt Balatonnál lesznek. Minek nekünk az ellenség, ha ilyen "barátaink" vannak.
cinkegolyó
2023. augusztus 24. 18:05
Novák Katalin tiszteletére riadóztattak Kijevben... Erre NK ezt mondta: Egyértelműen ki kell állnunk Ukrajna mellett, és el kell ítélnünk Oroszország jogtalan agresszióját. /Megjegyzés: aki nem hagyja magát, hanem visszaüt./ Ukrajna szuverenitása és területi integritása megkérdőjelezhetetlen. Ukrajnának joga van azt mondani: a háborúnak ott kell véget érnie, ahol elkezdődött, vagyis a Krím félszigeten, a Krím felszabadításával. Megjegyezte azt is, hogy Ukrajna „Magyarország támogatását és teljes szolidaritását” is magáénak tudhatja a háborúban. Khm... Hát igen, szorult helyzetben volt.
Proxima Centauri
2023. augusztus 24. 13:03
A narancsos hölgy átesett Vásárhelyi Perintfalvi Borókába. A mandinetes pretoriánusok szerint. Azért a Viktor talán megnyilvánulhatna ebben az ügyben. Már csak a miheztartás végett. Szerintem neki ez járulékos veszteség. A nováknak pláne két tökkel kevesebbje van - még a Siminél is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!