Niger mai állapotáért a francia árpolitika is felelős

2023. augusztus 07. 06:08

Miért is természetes hogy gyűlölik Nigerben Franciaországot? Gyilkosság, puccs, lefizetés, zsarolás.

2023. augusztus 07. 06:08
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyugat vs. mások Afrikában – egy fontos gondolat. Hogy ne képzelje valaki, hogy ez nyugatellenes szöveg, aláhúzom, a Nyugat jobb a másoknál még gyarmatosítóként is – a helyzet az, hogy az arab hódítók brutálisabbak voltak Afrikában a nyugatiaknál, a japánokat Koreában ne emlegessük, és így tovább. A Nyugatban legalább volt önreflexió, saját maga számolta fel a rabszolgakereskedelmet. A kép szürke...

Az európai hódítók sem voltak ugyanolyanok. A britek  jobbak voltak a belgáknál vagy a franciáknál. A legkeményebb beavatkozó máig Párizs maradt Afrikában – a Profi című film elég jól bemutatja a módszereket. Gyilkosság, puccs, lefizetés, zsarolás. Szóval miért is természetes hogy sokan gyűlölik Nigerben Franciaországot? Pár további részlet: Évtizedeken át Párizs volt az egyetlen játékmester, az egyedüli vevő, amely egyoldalúan rögzítette az uránérc vételárát.  Az ország természeti kincsei profitjának jelentős része legalább egy emberöltőn át Párizsba vándorolt – azaz Niger mai állapotáért a francia árpolitika is felelős.

Franciaország döntő szerepet játszott az ország politikájában az elmúlt hatvan évben, az államcsínyekben, a nigeri katonaság irányításában, a pénzügyekben.  1960 és 2020 között az országban négy sikeres puccs történt (1974, 1996, 1999, 2010), öt államcsíny-kísérlet (1964, 1975, 1976, 1983, 2011), hét alkotmányt fogadtak el, azaz a 2010-es puccs után már a 7. köztársaságot kiáltották ki. A függetlenség hatvan évének több mint egyharmadában katonai uralom volt, az ország északi része pedig 1990 óta minden évtizedben évekre a tuareg lázadók uralma alá került.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: NIAMEY, NIGER,  AFP

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vájet Törp
2023. augusztus 07. 21:11
N'jala elnök, mielőtt meghal szegény, jól be is olvas Josselin Beaumont-Belmondónak: "Azért ez bámulatos! Maguknak franciáknak 4 forradalomra és 3 köztársaságra volt szükségük, hogy megalkossák a demokrácia karikatúráját. Tőlem meg elvárnák, hogy elsőre igazit szüljek." A filmtörténet top 10 aranyköpésének egyike, ammá' biztos!
elfújta az ellenszél
2023. augusztus 07. 10:10
A britek feladták (kényszerből) a gyarmatbirodalmukat, a franciák máig pórázon tartják a névleg önálló nyugat-afrikai gyarmatokat. Csak az eszközökön változtattak amennyire szükséges. Amúgy a franciák Kelet-Európának is hasonló szerepet szántak, sőt most is ezt a vonalat tolják. Lásd a közművek francia kézbe játszása egy Becsületrendért cserébe történetet a 2000-es évekből
bunko-jobbos
2023. augusztus 07. 09:51
Hoppá, uránércet adnak el??? Akkor véletlenül sincs köze az eseményekhez annak, hogy vannak, akik szeretnék, hoigy csak tőlük vásárolhassanak uránércet. Talán az oroszok? :-)))))))) Van rá esély. Nem szoktak véletlenül történni a dolgok.
nemecsekerno_007
2023. augusztus 07. 09:42
A gyarmattartók relativizálása?!?!?! Kedves Attila, kicsit utána kéne ennek olvasni. Büntetőügyben ezek csupán a büntetési tételekben különböznek. Innen egy lépés a ,,gyarmati rendszer, közös európai múlt,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!