Nem csitulnak a balkáni kedélyek: vádat emelt a Szerb Köztársaság elnöke ellen a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség

2023. augusztus 11. 20:00

Pattanásig feszült a helyzet Bosznia-Hercegovinában.

2023. augusztus 11. 20:00
DODIK, Milorad; VUCIC, Aleksandar

Vádat emelt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség pénteken, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit.

Az ügyészség emellett vádat emelt Milos Lukic, a boszniai Szerb Köztársaság hivatalos közlönyének megbízott igazgatója ellen is, mert egyetértett abban, hogy ne jelenjenek meg a főképviselő jogi aktusai a közlönyben, így azok nem léphetnek érvénybe.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Ennek értelmében az ország két részből áll, a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni.

A boszniai szerbek azonban már Christian Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, 

 

mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

 

A vádat a szövetségi ügyészség a büntető törvénykönyv azon pontja alapján emelte, amely szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett pedig eltiltják a hivatali tevékenységeitől is.

A büntető törvénykönyv vonatkozó pontját éppen Christian Schmidt módosította a közelmúltban, a döntés hátterében pedig éppen a boszniai szerb politikusok kijelentései és lépései álltak.

Milorad Dodik az utóbbi több mint húsz évben többször is kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

Nyitókép: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 12. 11:25
Sajnálom a Balkán népeit. Évszázadok óta nem tudnak szuverénként viselkedni, részben nem is tudnak, részben nem is engedik nekik. Amikor a nyugat államhatárokat rajzolt, az ritkán sült el jól. Trianon csak azért van érvényben, mert mi nem lázadtunk fel soha sem ellene. Nyilván tettek róla, hogy erőnk általában ne legyen.
andris-923
2023. augusztus 12. 02:03
Viktornak megint el kell mennie Boszniába Csak az a baj hogy ez meddig fog így menni? Nem értem hogy miért kell egy országot erőszakkal egyben tartani amit évtizedek óta nem lehet? Ha itt nyugalmat akarunk Közép-Európában és a Balkánon akkor le kell ülni és tárgyalni !! Előbb utóbb rendezni kell a “határokat” ami mindenki számára elfogadható bele értve a magyar határokat is és csak akkor lesz itt hosszú távon béke ! Csak az a baj hogy a fő hatalomnak ez nem érdeke A konfliktus folyamatos fenntartása tulajdonképpen kinek az érdeke ?
Nyugatellenes
2023. augusztus 11. 21:28
Műállamok napjai meg vannak számlálva.
Málaga21
2023. augusztus 11. 21:03
"mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit." Előfordul, hogy egy gyarmat megunja a gyarmati létet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!