Moszkvai katonai tárca: előrenyomulnak az orosz erők Kupjanszknál

2023. augusztus 16. 17:21

Miközben a régióban a szemben álló felek megpróbálják elragadni egymástól a stratégiai kezdeményezést, az ukrán hadsereg harcba vetette a két hónapig tartalékolt fő csapásmérő erőit.

2023. augusztus 16. 17:21
Ukrán tüzérség

A Kupjanszknál támadó orosz rohamosztagok javítottak helyzetükön az arcvonalon – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok több visszavert ukrán támadásról számolt be, amelyek során, mint mondta, a frontvonalon 730-nál több ukrán katona esett el, közülük a legtöbben, mintegy 250-en a Donyeck környékén vívott harcokban. Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek között a 72. gépesített dandár vezetési pontját a donyecki régióban lévő Paraszkovjivkánál, 

három lőszerraktárt, egy SzT-68-as lokátort, egy Szu-25-ös harci gépet, két harckocsit, két amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró tarackot, egy amerikai AN/TPQ-50 lövegelhárító radart, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Telegram-csatornáján azt írta, hogy miközben a régióban a szemben álló felek megpróbálják elragadni egymástól a stratégiai kezdeményezést, az ukrán hadsereg harcba vetette a két hónapig tartalékolt fő csapásmérő erőit. Közölte, hogy az orosz hadsereg szerdán egy újabb dróntámadással ismét üzemképtelenné tette a dunai Reni kikötőt. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy az oroszországi Brjanszk megyében „megsemmisített” négy ukrán diverzánst. Az összecsapás helyszínén a hatóság úgynevezett FPV-drónokat foglalt le, amelyekre olyan félrevezető matricákat ragasztottak fel, amelyek szerint a szerkezetek az FSZB tulajdonát képezik. 

A szakértők szerint a csoport orosz területen végrehajtandó provokációkra készült.

A brjanszki régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz később a Telegramon már öt ukrán diverzáns likvidálásáért mondott köszönetet az orosz fegyveres testületnek. A Ukrajnával határos orosz és az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Belgorod megyében és Donyeckben egy-egy civil életét vesztette. Az orosz légvédelem a közlések szerint hajnalban az oroszországi Kaluga megye légterében három, a Krímében pedig egy ukrán drónt lőtt le.

(MTI)

Nyitókép: illusztráció // Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. augusztus 16. 20:46
olyan keményen nyomulnak előre, hogy ugyanott vannak, ahol két hete.
drogqueen
2023. augusztus 16. 19:37
Mondhatna nèha igazat is...
Kanmacska
2023. augusztus 16. 18:02
Ha a ruszkik előcsalogatják az uki főerőket, gyorsan felmorzsolják azokat. De ha lassan is, akkor sem tudom, honnan pótolják az elesett katonákat az ukránok. Jobb lenne, ha tárgyalnának!
files32
2023. augusztus 16. 17:58
Mégis mit mondjon a "moszkvai katonai tárca"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!