Letartóztatták Trumpot, de mi lesz ezután?

2023. augusztus 25. 14:43

Donald Trump csütörtökön feladta magát Gerorgia állam atlantai börtönében, ahol a múlt heti bűnügyi vádemelés nyomán bűnügyi nyilvántartásba vették. Az ellene eljáró ügyésszel szemben a Kongresszusban indul vizsgálat, a volt elnök és vádlott-társai tárgyalása október 23-án lesz.

2023. augusztus 25. 14:43
null

Mint ahogyan korábban megírtuk, Donald Trump csütörtökön feladta magát Gerorgia állam atlantai börtönében, ahol a múlt heti bűnügyi vádemelés nyomán bűnügyi nyilvántartásba vették. Ezzel Trump lett az első olyan volt amerikai elnök, akiről körözési fotó készült, amikor csütörtök este letartoztatták a Fulton megyei börtönben. 

Donald Trump és 18 társa ellen a Fulton megyei kerületi ügyész összesen 41 vádpontból álló vádiratot terjesztett elő a 2020-as elnökválasztás georgiai eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet miatt.

Rudy Giuliani, Donald Trump korábbi ügyvédje, New York volt polgármestere szintén a vádlottak között van, ő egy nappal korábban, szerdán már jelentkezett a börtönben. A vádpontok között szerepel mások mellett zsarolás, összeesküvés, közhivatalnokok felbujtása a hivatali esküjük megszegésére – mindez bűnszövetkezetben elkövetve. 

Idén ez már a negyedik alkalom, hogy Trump büntetőjogi vádakkal néz szembe.

Az atlantai börtönben való megjelenése előtt Donald Trump lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a „fehérgalléros” ügyekre szakosodott Steven Sadowra. A jogász közleményben erősítette meg a felkérést, és azt írta, hogy a Georgia államban indult vádeljárás során ő képviseli majd Donald Trumpot. Hozzátette, hogy véleménye szerint ügyfelét soha nem lett volna szabad megvádolni a felhozott cselekményekkel, amelyekben ártatlan.

A volt elnök sötétkék öltönyben és piros nyakkendőben érkezett a Fulton megyei börtönbe csütörtök este fél nyolc körül. Miután megadta magát, letartóztatták: a nyilvántartásba 6 láb 3 hüvelyk magas, 215 font súlyú, kék szemű, szőke hajú férfiként került be P01135809 számmal, fényképpel. Az előzetes letartóztatás alig több mint 20 percig tartott, mivel Trump és ügyvédei korábban megtárgyalták az óvadékról szóló megállapodást. 

Az óvadéki egyezség 200 ezer dollárról szólt,

illetve hogy a vádlott nem használja a közösségi médiát a vádlott-társai befolyásolására és a tanúk „megfélemlítésére”. Trump a CNN forrásai szerint egy helyi óvadékfizetési céggel kooperált, tíz százalékot hozzátéve a költségekhez.

„Az igazságszolgáltatás paródiája”

A volt elnök a New Jersey-be való visszatérése előtt röviden szólt az újságírókhoz is. „Nem tettem semmi rosszat”, mondta, és az ellene folyó büntetőeljárást „az igazságszolgáltatás paródiájának" nevezte. A Newsmax nevű jobboldali hálózatnak adott interjújában pedig 

szörnyű élménynek nevezte a Fulton megyei börtönben töltött időt.

Egy szintén a CNN-nek nyilatkozó forrás szerint Trump csapata már a börtönbe érkezés előtt döntött a nyilvntartáskor készülő fotóról is, így Trump saját döntése volt, hogy „dacosnak” tűnjön a felvételen, szándékosan elhagyva a mosolyt. 

A volt elnök támogatói már a megérkezése előtt a börtön utcai bejáratánál sorakoztak. Néhányan közülük börtönegyenruhát viseltek, amerikai zászlókba burkolták magukat, mások  az „Isten áldja Amerikát!” énekelték, illetve Fani Willis kerületi ügyész „bezárását” követelték. A Fulton megyei börtön egyébként a problémás körülményekről híres, a múlt hónapban az amerikai igazságügyi minisztérium polgári jogi vizsgálatot indított az ott tapasztalható életfeltételek, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a fogvatartottakkal szembeni erőszak és a pszichiátriai fogyatékossággal élőkkel szembeni esetleges diszkrimináció miatt.

Mi történik ezután?

A Trump-ügyben megvádoltaknak ma délig kellett feladniuk magukat, Willis kerületi ügyész a jövő hónapra ígérte a vádemelést, és október 23-i tárgyalási időpontot kért.

Miután elhagyta Atlantát, Trump megosztotta nyilvántartási képet (mugshot) a közösségimédia-felületén, a repülőről hazafelé. A kép alatt a következő szavakkal üzent: 

Beleavatkozás a választásokba. Soha nem adjuk fel!”, 

valamint belinkelte X kampányoldalát, ahol a választási kampányhoz gyűjt adományokat, ezzel is jelezve, hogy a történtek ellenére százszázalékosan erre készül és koncentrál. Válaszul – a georgiai eseményekre való utalás nélkül – Joe Biden jelenlegi elnök is útnak indított egy adománygyűjtő e-mailt a következő szöveggel: „Úgy vélem, ez egy nagyszerű nap arra, hogy a kampányomnak adakozzanak.” 

Donald Trump nyilvántartási képe. (Forrás: Fulton megyei seriffhivatal)

Trumpot a 2021-es capitoliumi ostrom után tiltották le a Twitterről. Utolsó bejegyzése 2021. január 8-án jelent meg, amelyben azt írta: „Mindenkinek üzenem, aki kérdezi: nem fogok részt venni január 20-án a beiktatási ceremónián.” Végül annak köszönhetően térhetett vissza a felületre (amely közben X lett), hogy azt Elon Musk megvette. Trump azonban időközben létrehozta saját közösségi felületét, a Trump Socialt is, így eddig nem látta értelmét újra használni a Twittert, a mostani az első eset.

Amerikai választók sokasága osztotta meg egymással zsigeri reakcióit, amikor meglátták az első, egykori elnökről készült előzetes letartóztatási fotót. Volt, akit „elszomorított” a felvétel, más „viccesnek” és „szürreálisnak” látta. Egy negyvenkét éves New York-i demokrata „üdítőnek találta a volt elnök egyébként állandóan önelégült, elégedett arcán látható dühöt”, aki talán  „tényleg rájött, hogy végre szembesül a tettei következményeivel, amit lényegében egész eddigi életében elkerült”.

Trump mind a tizenhárom ellene felhozott vádpontot tagadja.

Fani Willis kerületi ügyész a jövő hónapra ígérte a vádemelést, és október 23-i tárgyalási időpontot kért. Érdekesség, hogy még csütörtökön, Donald Trump börtönbeli megjelenésével egy időben a Képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, az amerikai törvényhozás felügyeleti jogkörére hivatkozva bekérte az ügyben eljáró  Willis, valamint irodája és a szövetségi kormány közötti összes kommunikációt, köztük az üzenetváltásokat Jack Smith különleges ügyésszel, aki a szövetségi bűnvádi eljárásokat emelte Donald Trump ellen. Jim Jordan a hivatalos kérést többi között azzal indokolta, hogy a büntetőügy kapcsán felmerül a politikai indíttatás.

 

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszáll a repülőgépébe, miután elhagyja az atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőteret a Georgia állambeli Atlantában 2023. augusztus 24-én. (Andrew Caballero-Reynolds / AFP)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SCsá
2023. augusztus 25. 17:15
Félnek Trumptól mint oláhok a szenteltvíztől!
KBA98
2023. augusztus 25. 17:10
Nagyon jól gondolkodik!
Welszibard
2023. augusztus 25. 16:27
Trump egy igazi férfias megjelenésű államfő, ahogy a repülőgép lépcsőjén lejön, ahogy kezet fog, a fejtartása, mind méltóságra és elhivatottságra utal. Biden ezzel szemben számomra egy puhány, roskatag trotli, aki megette a kenyere javát, ideje lenne öregek otthonába mennie.
faramuci
2023. augusztus 25. 16:22
Bidé majd összeszarta magát örömében......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!