Korán-égetés: a külföldön élő svédek már nincsnek biztonságban

2023. augusztus 14. 18:53

Óvatosságra intette hétfőn a külföldön élő svédeket és az országhoz köthető vállalkozásokat egy magas rangú svéd tisztviselő.

2023. augusztus 14. 18:53
null

Henrik Landerholm svéd biztonsági tanácsadó közleményében Svédország és külföldi érdekeltségei növekvő fenyegetettségére hívta fel a figyelmet. A tanácsadó szerint a terrorszervezetek svédországi merényletekre szólítottak fel. Hozzátette, hogy

 egyes államok és más szereplők is szítják a haragot. 

Elmondása alapján a biztonsági környezet tovább romlott, és Svédország elsődleges célponttá vált. A bejrúti diplomáciai képviselet és a bagdadi svéd nagykövetség elleni támadásokra utalva rámutatott, hogy egyes csoportok külföldön is terveznek akciókat svéd érdekek ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

Molotov-koktélt dobtak Svédország bejrúti nagykövetségének épületére

Több iszlám ország is neheztel Stockholmra, amiért a skandináv országban iszlámellenes aktivisták az utóbbi hónapokban Koránokat égettek.

A svéd kormány és az illetékes hatóságok figyelemmel kísérik az eseményeket, intézkedéseket hoznak, és nemzetközi szövetségeseikkel szoros együttműködésben védik a svédeket és a svédek külföldi érdekeltségeit. Svédországban és Dániában az utóbbi hetekben több alkalommal elégették vagy más módon gyalázták meg a muszlimok szent könyvének példányait. A történtek felháborodást és erőszakba hajló tüntetéseket váltottak ki muszlim országokban. 

Svédországban nincs a Korán vagy más vallási szöveg elégetését vagy meggyalázását tiltó hatályos törvény. 

Sok nyugati országhoz hasonlóan istenkáromlás elleni törvények sem léteznek - ezeket a hetvenes években megszüntették. A tüntetéshez való jogot a svéd alkotmány védi, a rendőrség pedig akkor engedélyezi a tüntetéseket, ha nem okoznak jelentősebb fennakadást vagy nem jelentenek közbiztonságot veszélyeztető kockázatot. A skandináv ország titkosszolgálata (SÄPO) is a biztonsági helyzet romlására és a terrortámadások kockázatának növekedésére figyelmeztetett.

(MTI)

Nyitókép: Sanaullah SEIAM / AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik