Ítéletidő Szlovéniában: magyar turisták is veszélyben vannak

2023. augusztus 04. 18:06

Már több halálos áldozatot is követeltek a viharok.

2023. augusztus 04. 18:06

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Szlovénia egyes részein pénteken, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva - közölte a szlovén környezetvédelmi ügynökség (ARSO). Szomszédunknál a vihar utakat és hidakat zárt el, épületeket árasztott el, és több embert evakuálni kellett. Szlovénia egyes részein egy nap alatt annyi csapadék esett, mint máskor egy hónap alatt szokott, ezért az ARSO riasztást is kiadott.

Az északnyugati Gorenjska tartományban, Skofja Loka városában több mint száz épületet, köztük egy sportcsarnokot öntött el a víz, az utakat pedig földcsuszamlások torlaszolták el – írta az STA szlovén hírügynökség. A hatóságok arra kérték az érintett területeken élőket, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha feltétlenül szükséges. A katasztrófavédelem 12 órán belül több mint ezer, viharral kapcsolatos bejelentést kapott, a tűzoltók több városban egész éjjel szivattyúzták a vizet az elárasztott épületekből, mentették az elárasztott járműveket, és tisztították az utakat. 

Az ítéletidő miatt már három ember vesztette életét: egy szlovén nő a központi Kamnik városban, két holland állampolgár pedig Kranj város közelében, egy hegyvidéki területen.

A vihar továbbra akadályozza a vasúti közlekedést. A Ljubljana-Jesenice vonalat lezárták, az útvonalon pótlóbuszok közlekednek, emellett több régió között is átmenetileg megszakadt a vasúti közlekedés. Emellett számos autópálya szakaszt is lezártak a hatóságok. Lezárták a Lesce és Karavankák-alagút, valamint a Brnik és Ljubljana közötti autópályákat. Emellett járhatatlanná vált a Stajerska autópálya Celje West és Sentrupert közötti, valamint a Sentrupert és Sempeter között szakasza. A hatóságok azt kérik a járművezetőktől, hogy legyenek óvatosak és korlátozzák a sebességüket ott, ahol nagy mennyiségű víz van az úttesten. 

Az országban jelenleg is sok magyar turista tartózkodik, őket szintén veszélyezteti a hirtelen jött ítéletidő.

A heves esőzések és áradások sújtotta területeken az áramszolgáltatásban is fennakadások vannak. Jelenleg a legrosszabb a helyzet az osztrák Karintiában és a Felső-Savinja völgyében, az Elektra Celje területén közel 12 ezer háztartás maradt áram nélkül. Több mint négyezer ember van áram nélkül Skofja Loka, Medvode és Kamnik régió területén is.

Ezt is ajánljuk a témában

Árvízekre, rekordközeli árhullámokra számíthatunk a következő napokban

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én, szerdán este várható.

Az országban már júliusban is több nagy vihar pusztított, egy ember életét vesztette, és jelentős károk keletkeztek az épületekben, autókban és a mezőgazdaságban, több tízezren pedig áram nélkül maradtak. A héten Észak-Szlovénián óránként 107 kilométeres sebességgel már egy tornádó is végigsöpört, amely házak tetejét vitte magával, és villanyvezetékeket, fákat döntött ki.

***

Nyitókép: MTI / AP / Gregor Ravnjak

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik