Huszonegy százalékra erősödött az AfD, el is kezdtek beszélni a betiltásáról Németországban

2023. augusztus 14. 12:06

A „demokráciát védelmeznék” ezzel a lépéssel.

2023. augusztus 14. 12:06
14th AfD Party Congress 2023 in Magdeburg.

Huszonegy százalékra erősödött az Alternatíva Németországnak (AfD) párt, ennek következtében pedig felerősödtek azok a hangok az országban, amelyek nemes egyszerűséggel betiltanák a pártot – olvasható a Telegraph összefoglalójában. 

Az egyik ilyen hang a Der Spiegel, amely a 

Tiltsák be az alkotmány ellenségeit”

címmel közölt publicisztikát. Ebben azt írják, hogy „az AfD egyre radikálisabb. Itt az ideje, hogy a demokráciát jobb fegyverekkel védjük meg”

A kormányzó szociáldemokraták társelnöke azt is mondta, hogy meg kell fontolni a betiltást, ha az AfD-t a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal a „bizonyítottan szélsőjobboldali szélsőségesek” csoportjába sorolja. A Német Emberi Jogi Intézet is azon az állásponton van, hogy „az AfD olyan mértékben veszélyessé vált, hogy az alkotmány szerint betilthatóak”.

A lap idézett egy politológust is, Volker Boehme-Nessler szerint a párt nem üti meg a betiltás magas jogi követelményeit. 

Nem tilthatsz be egyszerűen egy pártot, amint eléri a 20-30 százalékos támogatottságot”

– fogalmazott. 

Nyitókép: Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natila
2023. augusztus 14. 19:05
Húú ez már a magas demokrácia.
ptrfarkas43
2023. augusztus 14. 18:35
Nem értem mi ez a pánik a haladóknál? Az előző választáson a zöldek embere azzal hencegett, hogy az AFD szavazatait a zöldekhez számolta. https://mandiner.hu/kulfold/2019/08/elcsalhatta-az-afd-re-leadott-szavazatokat-egy-nemet-szamlalobiztos
connorj
2023. augusztus 14. 17:49
:))) https://www.youtube.com/watch?v=VT-jl0-KoSQ
connorj
2023. augusztus 14. 17:48
:))) https://www.youtube.com/watch?v=UE1AoneJI8U
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!