Folytathatja a baloldal Spanyolország kormányzását?

2023. augusztus 17. 14:03

Tovább zajlanak a politikai játszmák, hogy eldőljön: folytatja-e az eddigi balos kormány, vagy pedig előrehozott választás jön Spanyolországban.

2023. augusztus 17. 14:03
SÁNCHEZ, Pedro

Csütörtökön összeül a spanyol törvényhozás, de kérdés, mire jutnak fő programpontjukkal, a házelnök megválasztásával, majd pedig a kormányfőség kérdésével. A július 23-ai spanyol parlamenti választáson nem született döntő eredmény. A jobboldali Spanyol Néppárt futott be az első helyen 33 százalékkal, az eddig kormányzó szocialisták 31 százalékot értek el (ami erősödést jelentett számukra az előző választáshoz képest), a radikálisabb jobboldali Vox és a balos Egység (Sumar) pedig 12-12 százalékot ért el.

Így sem a két jobboldali, sem a két baloldali párt nem tud többséget alkotni a parlamentben,

 még további kisebb pártok támogatására lenne szükségük.

Pedro Sánchez eddigi szocialista kormányfő az elmúlt hetekben azzal próbálkozott, hogy a többség biztosítása érdekében legalább néhány további velük szimpatizáló, más párti képviselőt megnyerjen – különös tekintettel a katalán függetlenségpárti politikusokra.

Azok vezére, a katalán függetlenségi népszavazás és az utána elindult jogi eljárások kapcsán elhíresült, önkéntes száműzetésben, a belgiumi Waterlooban élő Carles Puigdemont 

szinte lehetetlen feltételeket szabott a baloldali kormány támogatásáért cserébe. 

Egyrészt amnesztiát saját magának és más politikustársainak a 2017-es, Madrid által el nem ismert és durva eszközökkel korlátozott népszavazás megtartása miatt; másrészt pedig egy újabb katalán népszavazás megtartását követeli, de immár Madrid támogatásával. 

Ez utóbbiról azonban már a balos kormány részéről mondják azt, hogy csak a spanyol alkotmány keretei között tudnak tárgyalni bármiről is.

A katalánok támogatása nélkül viszont nem lesz kormánytöbbség, 

és akkor Spanyolországban újra választást kell kiírni, vagy ezen év végére, vagy jövő év elejére.

Csütörtökön mindenesetre összeül a spanyol parlament Madridban, és megpróbálnak parlamenti elnököt választani. Ez legalább olyan kihívásnak ígérkezik, mint majd ezt követően egy kormányfő mögötti többséget összehozni a jelen erőviszonyok mellett. Sánchezék egy katalán etnikumú politikust jelölnek a házelnöki pozícióba, ezzel próbálják elnyerni a katalánok támogatását a parlamentben. Puigdemonték viszont már ennek megszavazásáért cserébe követelik az amnesztiát és az újabb katalán függetlenségi népszavazást.

Ha viszont a katalánok távol maradnak a szavazástól, 

akkor a Néppárt és a VOX relatív többsége tudna megszavazni egy jobboldali házelnököt

– ami egy elég masszív szög lenne Sánchez további baloldali, kultúrharcos kormányzási reményeinek koporsójába.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen: Pedro Sánchez (MTI/EPA-EFE/Kiko Huesca)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 24. 13:51
Pedro eddig is kisebbségben volt, ezután sem lesz neki probléma, ha csak ügyvezető. Szlovákiában láttuk, hogy a kormány bukásától számított 9 hónapnál hamarabb nem is érdemes választásokat kiírni, mert a nép által támogatott rivális addig sincs hatalomban. Hogy az országgal mi lesz? Azt mégis ki nem tojja le? SŐt, igazából mi szükség politikusokra? Az intézmények mindent meg tudnak oldani.
istvanpeter
2023. augusztus 18. 11:45
Eléggé feltűnő, hogy a kvázi nyugati EU-s tagországokban szinte sehol sincsen egy megfelelő többséggel rendelkező hatalomgyakorlás, még az egyharmados támogatás is csak itt-ott fordul elő. Ezért irigyelik és cseszegetik Orbán Viktort, aki erős nemzeti egységet teremtett.
Beszélgető
2023. augusztus 17. 15:49
Mondták, hogy korai még a választás, mert nem elég nagy az emberekben az elégedetlenség a kormánnyal szemben. Talán jövőre beérik amit művel a balnyik banda, akkor majd elsöprik végre mindet!
pipa89
2023. augusztus 17. 15:43
Szívás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!