Ez az európai ország az összes F-16-osát átadja Ukrajnának

2023. augusztus 25. 19:44

A 42 gép egy része a kiképzésre megy, a többi pedig a fegyveres erőkhöz – mondta el a védelmi miniszter.

2023. augusztus 25. 19:44
holland és belga F16 vadászgépek

Hollandia az összes F–16-os vadászgépét átadja az ukrán fegyveres erőknek, de néhányat még visszatart az ukrán pilóták kiképzése céljából – mondta el Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a Jevropejszka Pravda ukrán hírportálnak adott, pénteken megjelent interjújában.

42 repülőgépünk van, de ezek egy része a kiképzésre megy, a többi pedig a fegyveres erőkhöz”

– fejtette ki a tárcavezető. Szavai szerint a pilóták képzése soha nem ér véget. „A kiképzések egyébként nem feltétlenül Hollandiában lesznek, jelenleg egy romániai oktatóközpont kialakításán gondolkodunk. Ezért ezeket a repülőgépeket ott fogják használni, ahol a képzés zajlik. Az F–16-osokon folyamatosan újabb pilótákat fognak betanítani, így szükség lesz erre a kiképzőközpontra” – magyarázta Ollongren.

A miniszter megjegyezte, hogy maga Hollandia is így cselekszik immár negyven éve. „Nem lehet felkészíteni egy csoport pilótát, majd abbahagyni az oktatást, ennek egy állandó folyamatnak kell lennie” – tette hozzá.

Ollongren az interjúban reálisnak nevezte azt, hogy az F–16-osokat hat-nyolc hónapon belül átadják Ukrajnának,

de ehhez több előfeltételnek is teljesülnie kell – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt vasárnapi hollandiai látogatásán jelentette be, hogy Ukrajna számíthat Hollandiától 42 darab, amerikai gyártású F–16-os vadászgépre. Hozzátette viszont, hogy országa nem most azonnal kapja meg ezeket a gépeket – emlékeztetett az ukrán hírportál.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Jerry Lampen / ANP / AFP

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 26. 17:19
A kérdés csak az, hogy lelőt és meghalt pilótát hogy képzik tovább? Biden szavazóival már megoldották, most sem lesz baj.
Syr Wullam
2023. augusztus 26. 07:53
Fantasztikus siker: Ukrajnából a világ legnagyobb roncstelepe lett. Szlava ... ja, nem ide. :-)
falcatus-2
2023. augusztus 26. 07:13
"Ollongren az interjúban reálisnak nevezte azt, hogy az F–16-osokat hat-nyolc hónapon belül átadják Ukrajnának," addigra "reálisan" már nem lesz szükségük rá, vagy "reálisan " az oroszoknak szánják?
Tarpibp
2023. augusztus 26. 05:12
Mocskos szarzsákok. Romániában akarják kiképezni őket, megint mást hoznak veszélyes helyzetbe. Ahogy a mocskos németek is Kárpátaljára rakták a fegyvergyárat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!