Egy hónapig vesztegelt a migránsokat szállító hajó, az utasok több mint fele meghalt

2023. augusztus 17. 07:00

A járművet először hétfőn észlelték, akkor azt hitték, már elsüllyedt.

2023. augusztus 17. 07:00

Harmincnyolc embert kimentettek, ám a többi utas – több mint 60 ember – feltehetően életét vesztette azon a migránsokat szállító hajón, amely egy hónapig vesztegelt a Zöld-foki-szigetek közelében – tudatta csütörtök hajnalban a BBC.

A hajót először hétfőn észlelték – közölte a rendőrség az AFP hírügynökséggel. Az első jelentések szerint a hajó elsüllyedt, de később kiderült, hogy a jármű akkor még sodródott.

A fából készült hajót a Zöld-foki-szigetekhez tartozó Sal szigetétől közel 320 kilométerre látta egy spanyol halászhajó, amely ezután riasztotta a hatóságokat.

A túlélők között négy 12 és 16 év közötti gyermek van – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője.

Később kiderült, a hajó július 10-én hagyta el a szenegáli Fasse Boye halászfalut 101 emberrel a fedélzetén.

Moda Samb, a falu egyik választott tisztségviselője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a hajón tartózkodók közül szinte mindenki a közösségben nőtt fel, és néhány helyi család még mindig arra vár, hogy megtudják, rokonaik a túlélők között vannak-e. Bár az utasok többsége Szenegálból származik, voltak köztük Sierra Leonéból és Bissau-Guineából is.

Nyitókép: Ben Stansall / AFP
 

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. augusztus 17. 17:14
akkor már csak három hét kellett volna a teljes pusztuláshoz...ezt a pazarlást
istvanpeter
2023. augusztus 17. 11:48
Egyszerűen felfoghatatlan, hogy az EU miért támogatja az illegális betörést és a velejáró emberkereskedelmet. A világ tele van a tagországok követségeivel és konzulátusaival, ahol bárki beadhatná a letelepedési kérelmet és a kedvező elbíráslás után szépen beköltözhetne az új hazájába. Persze, ha a Kalergi terv megvalósítása van folyamatban az más tészta, de ezt is világosan meg kellene mondani az embereknek és népszavazáson meg is kellene kérdezni őket.
Y-RMAN
2023. augusztus 17. 10:35
Erről is Orbán tehet. Pedig megmodta ne jöjjenek.
augustus2-0
2023. augusztus 17. 10:23
Szép, szép, hogy megy itt a butaniggerezés, mert meg lehet hülyíteni őket azzal, hogy mindenüket föladva útra keljenek az ígéet földjére. Az az ún. fehérember, aki pl. elhiszi, hogy a hajnövesztőtől kinő a haja, hogy a potencianövelőtől ismét fiatalemberré válik, na meg kijelenti, hogy a biológia már irreleváns, sokkal okosabb? Egy valahonnan (?), valamilyen céllal irányított, mesterségesen gerjesztett folyamat zajlik, amin (mint minden ördögi dolgon) mellesleg sokan sokat kaszálnak. Ahelyett, hogy a valóban hatékony helyben segítést választanák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!