Csillapodnak a kedélyek? Lukasenka elrendelte a kapcsolatfelvételt Lengyelországgal

2023. augusztus 11. 14:32

„Szükséges beszélni a lengyelekkel” – közölte a belarusz elnök.

2023. augusztus 11. 14:32
null

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken bejelentette: utasította kormányát, hogy vegye fel újra a kapcsolatot Lengyelországgal - számolt be a Belta fehérorosz hírügynökség. A tájékoztatás szerint Lukasenka közölte: 

Szükséges beszélni a lengyelekkel. Utasítottam a miniszterelnököt, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.”

Minszk és Varsó között nagy a feszültség az ukrajnai háború miatti megosztottságukból fakadóan, mivel Lengyelország anyagilag és katonailag segíti Kijevet, míg Fehéroroszország Moszkva szövetségese. Mint arról a Mandiner is beszámolt, a NATO-tag Lengyelország csütörtökön közölte, hogy „elrettentésként” mintegy tízezer katonát tervez telepíteni Fehéroroszországgal közös keleti határának védelmére. Lukasenka szerint a lengyel kormány az október 15-i lengyelországi parlamenti választások előtt „a helyzet eszkalálására törekszik, hogy megmutassa, hadserege erős”.

A fehérorosz vezető valószínűtlennek tartotta, hogy a következő két hónapban olyan jelentős változások történnének Varsó álláspontjában, ami „számukra és számunkra is előnyös lenne. (...) Sokat követelnek tőlünk (...), de mi ezt nem fogadhatjuk el, mert ellentétes volna az érdekeinkkel” – tette hozzá. Aljakszandr Lukasenka egyenesen azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy „felhasználják Lengyelországot az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt amúgy is jelentős feszültség növelésére a térségben”

Lengyelország nemrégiben figyelmeztetett a Fehéroroszország felől érkező provokációk veszélyére és a Wagner orosz zsoldoscsoport jelentette lehetséges veszélyre, miután a biztonsági magáncég Fehéroroszországba települt. Varsó azzal is vádolja Minszket és Moszkvát, hogy a térség destabilizálása érdekében újabb migránsáradatot szervez az Európai Unióba.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Ilya Pitalev / SPUTNIK / AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. augusztus 11. 16:52
Lengyelek már döntöttek. Visszaveszik az ukránoktól az ősi lengyel területeket.
Genusnextgen
2023. augusztus 11. 15:24
Tipikus orosz bullshit. Ezt játszotta putler gazdija is a háború elején az ukránokkal, hogy utánna azt mondhassa, hogy kompromisszumképtelenek/az USA irányítja őket, stb., stb.
drogqueen
2023. augusztus 11. 15:18
Beszart az illibsi. Szokásos fotelerős..
nempolitizalok-0
2023. augusztus 11. 15:13
Aggódtok büdöslibsik?:))))) Lassan lehet búcsúzni Zselétől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!