Belgium a télen nem biztosít szállást a menekültstátuszt kérő, egyedülálló férfiaknak

2023. augusztus 31. 18:07

A terv szerint menedékkérelmük elbírálásának ideje alatt az egyedülálló férfiaknak maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról.

2023. augusztus 31. 18:07

A brüsszeli régió miniszterelnöke arra kérte Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkárt, hogy hagyjon fel az egyedülálló férfi menedékkérők befogadásának felfüggesztésére irányuló tervével, valamint a Brüsszelben regisztrált migránsok országos elosztását is sürgette.

Nicole de Moor szerdán jelentette be, hogy Belgium a télen nem biztosít szállást menekültstátuszt kérő, egyedülálló férfiaknak, a befogadóközpontokban kialakított, még rendelkezésre álló szálláshelyeket gyerekes családoknak tartják fenn. Az államtitkár indoklása szerint az intézkedéssel a belga kormány el akarja kerülni, hogy a menekültgyerekek ezen a télen az utcára kerüljenek. 

A terv szerint menedékkérelmük elbírálásának ideje alatt az egyedülálló férfiaknak maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról.

A brüsszeli régió kormánya a lap beszámolója szerint egyeztetésre hívta a szövetségi kormány illetékes államtitkárát, véleményük szerint ugyanis a terv, ha megvalósul, „elkerülhetetlenül súlyos következményekkel jár Brüsszelre nézve”. A menekültek és menedékkérők túlnyomó többsége a belga fővárosban tartózkodik, ahol – mint kiemelték – a menedékkérelmek nyilvántartásba vételére szolgáló intézmények találhatók. A brüsszeli régió kormánya azt kéri az önkormányzattól és az illetékes brüsszeli hatóságoktól, hogy „ne hajtsák végre azt a tervet, amely szerint nem fogadnak be egyedülálló férfi menedékkérőket” – közölték.

Migránsok országos elosztása

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke tervet sürget a belga fővárosban regisztrált migránsok országos elosztására. Rudi Vervoort szerint a menekültekkel kapcsolatos erőfeszítéseket meg kell osztani a régiók között. A szövetségi kormánynak és az összes régiónak 

mindent meg kell tennie annak biztosítására, hogy minden menedékkérő anyagi segítséget kapjon 

Belgium nemzetközi kötelezettségeivel, valamint a belga és az európai joggal összhangban”. Mindezt a nemzeti szolidaritás igénybevételével, szükség esetén egy nemzeti elosztási terv végrehajtásával – tette hozzá Vervoort.

A Fedasil adatai szerint az elmúlt két évben 11,5 millió menedékkérő érkezett Belgiumba, közülük legkevesebb 33 500 jelenleg is befogadóközpontokban tartózkodik. Tavaly Belgiumban közel 37 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be nem uniós állampolgárok, és a menedékkérőkön kívül az ország mintegy 62 ezer ukrajnai menekültnek nyújt segítséget.

(MTI)

Nyitókép: NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2023. szeptember 01. 08:45
Ugandai Bubujevgenyij 2023. augusztus 31. 22:14 ..."Itt is ez lesz, ha nem sikerül a magyarokat cigánnyá átnevelni,"... NE HAZUDJ! Semmiféle átnevelés nem történik, ellenben ugrásra áll készen 750 ezernyi egri Sárközi cigány utód, hogy a Betyársereg és a Magyar Gárda hívőkkel és a magyar polgárokkal vállvetve, a fekákat és a magadfajta nemzetárulókat a beleiteknél fogva basszák át a kerítésen kívülre, ha csak egy forinttal is veszélyeztetve lenne a járandóságuk!
ujujuj
2023. szeptember 01. 08:34
Vágják le a kezüket. Az felel meg a belga kultúrának, és korábban is bejött. Ősi európér szokás, uniós alapérték. Van is egy belga mondás, hogy "ha nem tudod, mit tegyél a rendetlenkedő négerrel, vágd le a kezét, a további lehetőségeket megvitatjuk később". Egy 19. századi krónikában olvastam.
szintetikus
2023. szeptember 01. 08:23
belgium nem biztosít szállást a négereknek, helyesen így kell írni :D
cutcopy
2023. szeptember 01. 08:22
"A Fedasil adatai szerint az elmúlt két évben 11,5 millió menedékkérő érkezett Belgiumba" Ez Belgium teljes lakossága.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!