Baba-gyárak a rakéták árnyékában – virágzik a béranyaság Ukrajnában

2023. augusztus 28. 17:43

Európa jelentős részében tiltott a béranyaság, ezért sokan Ukrajnába utaznak, kihasználva az ottani törvényeket. A háború sújtotta országban sok száz nő vállalja idegen gyermekek kihordását.

2023. augusztus 28. 17:43
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Népszerűvé vált a béranyaság a gazdagok körében az Egyesült Államokban. Szinte hetente lehet hallani olyan hírességről, akinek így született gyereke. A folyamat igen költséges: az Euronews szerint Amerikában 100 ezer dollárt (35 millió forintot) kell egy párnak előteremtenie, ha egy idegen nővel szeretné kihordatni a gyermekét. 

Ma már a „béranya-ipar” egy 14 milliárdos ágazat

 – írja a Global Market Insights. 

„Az in vitro megtermékenyítés (IVF) ma már lehetővé teszi, hogy az anyától (vagy egy petesejtdonortól) petesejtet vegyenek, azt az apától (vagy egy spermadonortól) származó spermával megtermékenyítsék, és az embriót egy béranya méhébe helyezzék”írja le a WebMD a procedúrát. Ez az említett folyamat a leggyakoribb. A ritkább verzió esetén a béranya adja a petesejtet is. 

Európában az etikai aggályokat nem bontották le olyan könnyen, mint Amerikában, így a törvények szigorúbbak: 

a kontinens országai nagyrészt tiltják az anyaméh bérbeadását. 

Az elmúlt években, ahogy a gyakorlat egyre ismertebbé vált, a gazdag és kevésbé gazdag európai és amerikai párok elkezdtek körbenézni: vajon hol lehet megtalálni a leglazább törvényeket, és a legolcsóbb árat? A válasz: Ukrajnában.

Születési helye: Ukrajna

Bár dúl a háború, Ukrajna továbbra is népszerű célpont, mivel itt 

a felébe kerül a procedúra, mint az Egyesült Államokban. 

A Guardian leírja: főleg német, brit, olasz és román párok jönnek a háború sújtotta országba, ahol csak heteroszexuális házaspárok vehetik igénybe a szolgáltatást. 

A Sensible Surrogacy nevű tanácsadói cég oldala például a következőket jegyzi meg Ukrajnával kapcsolatosan: itt a nyugati párok könnyen találhatnak olcsó „fehér” spermát és petesejtet. További pozitívumként van felsorolva, hogy a magzat minden esetben a „szülők” tulajdona, a béranya semmilyen esetben nem perelhet.

Az oldal megnyugtatja a nyugati párokat: Ukrajnából könnyen kivihetik a babát, 

azonban jobb ha utána néznek, mik a szabályok a hazájukban, mert nem minden ország ad automatikusan állampolgárságot a külföldről behozott gyereknek. Ami a háború illeti, állítják: a biztonságos nyugati részeken zajlik majd a folyamat.

A Politico a WELT német híroldallal közösen vizsgálta meg mi is a helyzet az ukrajnai béranyaiparral. A Politico szerint bár Ukrajna gazdasága megsínyli a háborút, ez a terület továbbra is virágzik. Cikkük elsősorban a BioTexCom nevű cégre koncentrált, amely leírásuk szerint a világ legnépszerűbb béranya-ügynöksége. 

A lap meginterjúvolt egy amerikai párt, akik hat évvel ezelőtt küldtek két embriót Ukrajnába, majd gyorsan közölték is velük: nem sikerült a procedúra. Később a férj elutazott Kijevbe, ahol azzal sokkolták: 

másnak adták az embrióikat. 

A BioTexCom tagadta a lapnak a történetet, elmondásuk szerint: a házaspár embriója „rossz minőségű” volt, ezért nem sikerült a procedúra, és nem adták egy másik párnak.

A cikk beszámol egy másik esetről, amikor egy német nő meggondolta magát, de nem kapta vissza az össze embriót, amit Ukrajnába küldött. 

A Politico megjegyzi: a BioTexCom alapítóját 2018-ban és 2019-ben is házi őrizet alá helyezték. Az egyik ügyész „potenciálisan gyermekkereskedelemnek” nevezte azokat az ügyeket, amikor kiderült: a gyermekek DNS-e esetlegesen nem kötődött a szülőkhöz. Másrészt adócsalással és pénzmosással is megvádolták az alapítót. 

Az anyák

A The Guardian arról számolt be: még a háború kitörése sem akadályozza meg az európai párokat, hogy Ukrajnába utazzanak. Tavaly február óta mintegy ezer gyermeket szültek ukrán béranyák.

A brit lap megjegyzi: 

a béranyák férjei szinte kivétel nélkül a fronton vannak.

Egy megkérdezett ukrán nő elmondta: szívesen segít a gyermektelen pároknak. Azonban a Guardian által meginterjúvolt nők többsége leszögezte: a pénz az első számú motivációjuk. 

„Az egyetlen ok, amiért belementem ebbe, az az anyagi előnyök. Ráadásul amióta a férjem elment a frontra, a négy gyermekemet is el kell tartanom” – mondta egy 36 esztendős nő a lapnak.

Ukrajnán belül is érik kritikák a béranyaságot.

Tavaly a háborúra hivatkozva néhány ukrán képviselő szerette volna betiltani a külföldiek számára a folyamatot, 

de az ukrán parlament ezt elutasította – írja a Guardian. 

Egészen a 2022 februárjáig Oroszország is népszerű célpont volt, de azóta betiltották a külföldieknek a béranyaságot.

Etikai kérdések

Bár Ukrajna lehetővé teszi a gyakorlatot, és az Egyesült Államokban is az államok jelentős része engedélyezi, 

világszerte számtalan szervezet lobbizik az „anyaméh-bérlés” betiltása mellett.

A gyakorlat támogatói a legtöbb esetben azzal érvelnek: sokaknak csak így lehet gyermekük. A tiltás pártiak szerint figyelembe kellene venni a gyermek, és a gyermeket kihordó nő jogait is. 

Az Euronews oldalnak Kajsa Ekis Ekman svéd aktivista elmondta: szerinte a béranyaság minden formáját be kellene szüntetni.

„A béranyaság babakereskedelem és a nők kizsákmányolása, és ellentétes az ENSZ gyermekjogi egyezményével, ezért nem szabadna engedélyezni” – mondta Ekman. Szerinte

„a béranyaság a csecsemőket árucikké, a nőket pedig gyárrá változtatja.” 

Nyitókép: A kép illusztráció/Unsplash/Jimmy Conover

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 31. 08:23
Ez most meglepett. Lehet érvelni pro-contra ugyanúgy. Felteszem a tiltást azok preferálják, akik más országoknak akarják megmondani, hogy kit is kellene tenniük, felteszem nem szorulnak rá semmilyen mellékes bevételre, és leszarják ha a béranya és családjának nem jut mellékes jövedelem. De a jogaikat megvédték. Kicsit arra hasonlít a dolog, amikor a metoo miatt dobták a Grid-Girlöket az F1-ből. Bár szexuálisan nem zaklatták őket korábban sem, így legalább nem kerestek napi 100 ropit.
alenka
2023. augusztus 28. 21:24
Ukrajna: ...ahol túl sok a gyökér,ott valami rohad....
Obsitos Technikus
2023. augusztus 28. 19:57
Az emberi civilizáció legocsmányabb országa, népe.
hátakkor
2023. augusztus 28. 19:50
Sőt, neten ukrán nőt lehet venni szórakozásra, szülők, nagyszülők örülnek, ha igazi gentleman veszi meg hónapokra a csajt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!