Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Az amerikai kormány felháborodott a Fitch Ratings leértékelésén, zuhan a tőzsde

2023. augusztus 03. 06:18

A Egyesült Államok szerint hibás a helyzetértékelés, a hitelminősítő szerint viszont romlik az amerikai kormányzás minősége.

2023. augusztus 03. 06:18
null

Az amerikai kormány elavult adatokon alapuló, hibás helyzetértékelésnek nevezte szerdán a Fitch nemzetközi hitelminősítő döntését, amellyel megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást. Janet Yellen pénzügyminiszter közleményében úgy fogalmazott, hogy határozottan vitatja a Fitch Ratings döntését, és azt önkényesnek tartja. Az amerikai kormánytag megjegyezte, hogy a hitelminősítő értékelésében nem vette figyelembe azt az előrelépést, amit az Egyesült Államok elért a kifogásolt gazdasági mutatókat tekintve, valamint a kormányzás minőségét illetően az elmúlt két és fél évben.

A hitelminősítő indoklásának azon részére, hogy 

az amerikai törvényhozás éles megosztottsága kockázatot jelent 

az államadósság biztonságos törlesztésére, a miniszter úgy reagált: a politikai patthelyzet ellenére az amerikai törvényhozás két pártja megegyezett, és júniusban olyan törvényt fogadott el, ami megoldotta az államadósság-plafon körül kialakult problémákat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdán hajnalban Londonban közölte, hogy megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolást, és az AA+ minősítéssel tartja nyilván a továbbiakban. A döntést elsősorban azzal a várakozással indokolta, hogy 

Ezt is ajánljuk a témában

a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher. 

A Fitch május 24-én, az amerikai adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt negatív figyelőlistára helyezte az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság körüli kérdésekben.

A hitelminősítő indoklásában az is szerepelt, hogy 

az amerikai kormányzati tevékenység minősége, beleértve az államháztartási és az adósságügyeket, az elmúlt húsz évben folyamatosan romlik, 

az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások pedig kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat.

A Fitch leminősítésére szerdán hónapok óta nem látott mértékben csökkentek a New York-i tőzsde fő indexei. A Dow Jones 1 százalékkal, a legnagyobb vállalatokat tartalmazó S&P 500 1,4 százalékkal, míg a technológiai szektorban működő cégeket soroló Nasdaq 2,2 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy nappal korábban.

(MTI)

A nyitókép forrása: 123rf.hu

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
excan1
2023. augusztus 03. 09:25
Persze USA 120%-os deficittel AAA-ból AA+-ba van besorolva, Magyarország meg a 70% körülivel épp csak nem bóvli. Nyilván mindkettő reális...
theseur2
2023. augusztus 03. 08:46
Janet Yellen pénzügyminiszter közleményében úgy fogalmazott, hogy határozottan vitatja a Fitch Ratings döntését, és azt önkényesnek tartja Há' má' ez is orbánista? ÓÓÓbányyyy!
zrx8
2023. augusztus 03. 08:37
"elavult adatokon alapuló" igen, ha friss adatokon alapulna, kettővel rontották volna le
Abiondi
2023. augusztus 03. 08:01
Ismétlem a tegnapi kommentemet a témában: "Kinek, mit intézett a kormánya!" Szerintem az usában lesz még ez az AA+ mínusz is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!