Ausztria alkotmányba foglalná a készpénzhasználathoz való jogot

2023. augusztus 04. 16:20

Európa többi országához képest az osztrákok jobban szeretnek készpénzzel fizetni.

2023. augusztus 04. 16:20
Federal Chancellor, ÖVP Federal Party Chairman Karl Nehammer

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az alkotmányban rögzíteni kellene, hogy továbbra is készpénzzel lehessen fizetni, nem csak kártyával vagy digitális valutával – írja a Politico.

„Egyre többen aggódnak amiatt, hogy Ausztriában korlátozhatják a készpénzes fizetés lehetőségét” – mondta, és hozzátette, az embereknek joguk van a készpénzhasználathoz.

Más európai országokhoz képest Ausztria lemaradásban van a digitális fizetések terén, és az emberek ragaszkodnak az érmékhez és a bankjegyekhez, különösen a kisebb, mindennapi cikkek vásárlásánál.

 

Az országban a 20 euró alatti fizetések 67 százaléka készpénzben történik, és az osztrákok átlagosan 102 euró készpénzt tartanak maguknál.

 

A csütörtökön bejelentett hárompontos terv értelmében az alkotmány védené a készpénzhez való jogot, biztosítanák a készpénzzel való fizetés lehetőségét, és a nemzeti bankot köteleznék rá, hogy biztosítsa a a szükséges készpénzforgalmat.

Nyitókép: APA-PictureDesk via AFP

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Király Kávéház
2023. augusztus 10. 11:43
pár hete ellenőrzést tartott nálunk a Vám és pénzügyőrség. És leellenőrizték a fizetési terminált is. Azt mondta a Vámos hogy KÖTELEZŐ terminált tartani minden boltban. Kérdem ÉN : Mi az hogy kötelező ? Magyarországon egyelőre törvényes fizetőeszköz a készpénz is. Kötelező is elfogadni a készpénzt, a Forintot. Nem tehetik kötelezővé a terminált, ha egyszer egyféle fizetési mód rendelkezésére áll a vásárlónak !!
pipa89
2023. augusztus 08. 11:10
Helyes! Nekünk is ezt kell tennünk!!!! Különben úgy nyomnak bele minket a davosi falanszterbe, hogy megszólalni nem lesz időnk!!!! Lehet kezdeményezni az aláírásgyűjtést, nincs szükségünk egy mindent látó Nagy Testvérre!
urban63
2023. augusztus 08. 10:21
ezzel még a pénznemünket is megvédnénk, még fel is értékelődhet a közel jövőben...
urban63
2023. augusztus 08. 10:20
Imre és Laci bácsi intelmeire is érdemes oda figyelni, mi is követhetnénk a példát!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!