Átnevelésre küldték Jordan Petersont – véleménye miatt került bajba a sztárpszichológus

2023. augusztus 26. 08:04

A kanadai bíróság kimondta: Jordan Peterson kötelezhető egy „közösségimédia-oktatáson" való részvételre. A szerző ellen internetes posztjai miatt nyújtottak be panaszokat. A pszichológus kijelentette: csak a politikai véleményét fejtette ki, amihez elvileg joga van.

2023. augusztus 26. 08:04
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Idén januárban egy cikkben írta meg Jordan B. Peterson: az a szakmai kollégium, amely az Ontario tartományban praktizáló pszichológusokat felügyeli, több panaszra hivatkozva „közösségi média oktatásra” akarja küldeni őt. A világszerte ismer pszichológus és népszerű szerző elleni panaszok elsősorban X- (korábban Twitter-) posztjait érintették.

A kifogásolt bejegyzések között van több Justin Trudeau-t és más kanadai politikusokat célzó kritika is. 

De egy feljelentőnek a szerző kemény hangvételű genderideológia-kritikája sem tetszett. A felsorolt bejegyzések mellett még megtalálható a listán Peterson podcastfelvétele Joe Rogannel, amelyben többek között a klímaapokalipszissel való riogatást támadta. 

Peterson egy interjúban elmondta:

a panaszok abszurditása nem csak a tartalmukban rejlik. 

A legmeglepőbb bennük: nem is korábbi betegei nyújtották be őket.

A Fox News leírása szerint a kollégium úgy döntött: a bejegyzések „szakmai kötelességszegésnek” minősülnek, ezért Petersonnak részt kell vennie egy „közösségimédia-oktatáson” vagy szembe kell néznie pszichológusi engedélye felfüggesztésével. 

A döntés azért is volt szokatlan, mert Peterson 2017 óta nem praktizál klinikai pszichológusként.

A népszerű szerző a bíróságtól kérte az Ontario College of Psychologists (Ontariói Pszcihológusok Szakmai Kollégiuma) döntésének a felülvizsgálatát, azonban a bírók szerdán helybenhagyták a kollégium határozatát.

Az ontariói Superior Court of Justice (Felsőbb Bíróság) a következőt mondta ki:

 „Amikor egyes személyek csatlakoznak egy szabályozott szakmához, akkor nem veszítik el a véleménynyilvánítás szabadságához való, a Chartában rögzített jogukat. Ugyanakkor kötelezettségeket vállalnak, és be kell tartaniuk a szabályozó testületük előírásait, amelyek korlátozhatják a véleménynyilvánítási szabadságukat.”

„Vagy én tévedek, vagy az ország van bajban”

A pszichológus a Toronto Sun riporterének elmondta: leginkább kanadai állampolgárként érzi magát csalódottnak. Hozzátette: privilegizált pozíciója miatt a szakmai kollégium 

nem tudja őt tönkretenni.

Még abban az esetben is, ha esetleg visszavonnák engedélyét, hogy pszichológusként praktizálhasson Ontario tartományban, akkor máshol kaphatna engedélyt.

A kanadai sztárszerző az X-en azt írta: „Ha azt gondolod van szólásszabadságod Kanadában. Tévhitben élsz”.

„Betartom a rendelkezéseket, de nem fogom titokban csinálni... 

És azért nem fogom titokban csinálni, mert nem hiszem, hogy bármi rosszat tettem volna” – nyilatkozta a kanadai CBC-nek azzal kapcsolatban, hogy részt kell vennie a képzésen. 

Jordan Peterson saját Youtube csatornáján elmondta: a bíróság szerint a szakmai kollégiumnak joga van megakadályozni egy pszichológus szabad politikai véleménynyilvánítását. A szerző hozzátette: továbbra is úgy gondolja, igazat mondott a posztjaiban. „Vagy én tévedek, vagy az ország van bajban” – jelentette ki az üggyel kapcsolatban.

„Mit csináltam rosszul? 

Egyik kliensem sem tett panaszt. Kifejeztem a politikai véleményemet, amihez jogom van” – tette hozzá. 

Szerinte az ő meghurcolása rossz ómen más pszichológusok számára, akik nem rendelkeznek sem olyan befolyással, sem annyi pénzzel, amelyek segítségével szembe tudnának szállni egy hasonló döntéssel.

Peterson elmondta: mindent nyilvánosságra fog hozni a folyamattal kapcsolatosan, és készen áll a több éves jogi harcra. 

Jordan Peterson már korábban is bajba került a posztjai miatt.

Az elmúlt időszakban több kritika érte a dühös pszichológust mérges hangvételű posztjai miatt. Az amerikai média különösen felkapta azt az esetet, amikor a szerző egy molett modell kinézetét kritizálta, aki a Sports Illustrated nevű magazin címlapján feszített.

2022-ben felfüggesztették a Twitter-fiókját, miután a következőt írta: „Emlékeztek, amikor a büszkeség bűn volt? Ellen Page-nek éppen eltávolította egy bűnöző orvos a melleit”. A megjegyzés a ma már Elliot Page néven ismert transz színészre utalt, aki nemátalakító műtéten esett át. A Twitter arra kérte Petersont: törölje a posztot. Erre azonban ő nem volt hajlandó. Miután Elon Musk került a Twitter élére, helyreállították a fiókját.  

 

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2023. szeptember 14. 14:17
Ez egy elég normális ember. Ez olyan ritka nyugaton, hogy megél belőle.
Martell 2
2023. augusztus 26. 21:33
Ez libsi-komcsi terrorizmus.
Oldalkosár
2023. augusztus 26. 19:41
Fejére szól ki szót emel.
rocktoberi-2
2023. augusztus 26. 15:09
Sokan ócsárolják itt Kanadát de nincs igazuk. Erre szavaztak, ezt akarják. Ő dolguk lenne elvileg ha nem akarnák az egész világ számára kötelezővé tenni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez Nyugat-Európában meg lesz állítva. Az iszlám nem szarozik sokat az ilyen idiótákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!